HomeSense categoria Els bombers segueixen reforçant el perímetre de l'incendi del Perelló i...

[ACTUALITZACIÓ] Els bombers segueixen reforçant el perímetre de l’incendi del Perelló i esperen controlar-lo aquesta tarda

 L’incendi forestal del Perelló es manté estabilitzat i els bombers esperen poder-lo controlar al llarg d’aquest dimarts a la tarda després d’haver cremat unes 230 hectàrees. Tot i que el vent s’ha mantingut estable, l’increment de la humitat ambiental, la baixada de la temperatura i, fins i tot, algun plugim puntual, estan afavorint les tasques d’extinció. A la zona hi treballen dos helicòpters bombarders, una trentena de camions i 130 efectius dels bombers. D’altra banda, els Agents Rurals han rectificat i han assegurat, ara, que el pagès responsable de les cremes agrícoles que haurien originat el foc no disposava de permís per fer-les. Serà denunciat per la via administrativa i penal i podria haver de fer front a la responsabilitat civil derivada del sinistre.

El foc evoluciona “positivament” i els bombers treballen per acabar de “perimetrar” el sinistre i consolidar la seva extinció, segons ha explicat el cap de l’operatiu d’intervenció dels bombers, Joan Rovira. Tot i que el canvi de temps ha ajudat, gràcies a una major humitat ambiental i, fins i tot, algun plugim, els efectius encara troben algunes zones amb dificultat, sobretot aquelles on s’acumulava una major densitat de zona arbrada. 

Tot i que, per prudència, descarta encara donar-lo per controlat, Rovira confia que la continuïtat de les tasques ofereixi majors garanties per fer-ho al llarg d’aquest dimarts a la tarda o cap a la nit. Admet, però, que la situació hauria pogut resultar diferent, força més greu, si el foc s’hagués obert pas pels flancs dret o esquerre –en el cas que hagués superat la carretera entre el Perelló i Rasquera-. “Per sort, el cap anava a petar a una zona de conreu”, ha precisat. Les flames es van quedar a un quilòmetre i mig del nucli urbà.

La millora de la situació, especialment climatològica, ha permès aquest dimarts reduir sensiblement el desplegament de les primeres hores d’aquest dilluns i desactivar les avionetes de vigilància i atac i els hidroavions del Ministeri per a la Transició Ecològica. Dos helicòpters bombarders es mantenen remullant la zona, juntament amb una trentena de vehicles terrestres i uns 130 efectius. De les 230 hectàrees cremades, 150 forment part de l’espai natural del Tossal Montagut i un 90% de la superfície afectada, terreny forestal, és de titularitat de la Generalitat. 

Si bé les investigacions continuen en marxa, els Agents Rurals ja tenen força clar quin és l’origen de l’incendi: una crema imprudent de restes agrícoles –branques d’olivera- en una finca de les Collades, pròxima a la bassa d’en Ferrà, i just tocant a un espai forestal. Segons ha confirmat el cos, finalment, el pagès responsable no tenia concedit el permís preceptiu per efectuar aquesta tasca tot i que es desconeix si l’hauria sol·licitat. En qualsevol cas, ha confirmat que serà denunciat penal i administrativament, a més d’haver de fer front, possiblement, a les responsabilitats civils derivades, per una imprudència greu.

Sense permís i amb incompliments

No només això, ha precisat, el cap dels Agents Rurals a les Terres de l’Ebre, Miquel Àngel Garcia, sinó que incomplia també els requisits de seguretat que imposa aquest permís –la temporada de cremes amb autorització finalitza el pròxim dia 14 de juny-. Principalment, ha indicat, l’obligació de mantenir una distància mínima de 25 metres entre el foc i la zona forestal, netejar de combustible 3,5 metres a l’entorn de la foguera i haver abandonat el foc abans que s’apagués. A la finca, van localitzar fins una desena de fogueres que incomplien aquests requisits.

Segons ha recordat Garcia, a les Terres de l’Ebre les precipitacions s’han quedat en un 30% de la mitjana i, amb la vegetació tan predisposada, ha recordat cal “extremar les mesures de prevenció”. Això ha provocat diversos incendis en els últims dies. 

Finalment, les 38 persones desallotjades aquest dilluns de 22 masies de la zona han pogut tornar aquest matí als seus habitatges. La Direcció General d’Emergències i els Bombers no tenen coneixement de danys materials en propietats. Al llarg d’aquest dimarts al matí, el parc eòlic de les Colladetes, que va es va aturar ahir quan es va declarar el foc, ha entrat en marxa de forma progressiva. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 66 = 68

Últimes notícies