HomeSocietatAcuamed demanarà este mes els permisos per a retirar el tancat del...

Acuamed demanarà este mes els permisos per a retirar el tancat del pantà de Flix

La descontaminació del pantà de Flix arribarà a la seva fi en pocs mesos. Acuamed, l’empresa pública que ha assumit l’obra, té previst demanar aquest mateix mes de juny totes les autoritzacions a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) per a poder retirar el doble tancat de palplanxat que aïllava els llots contaminats de la resta de l’embassament. Amb el desmantellament es posarà, pràcticament, el punt i final a les obres després d’onze anys de treballs i contratemps al riu.

Segons ha pogut saber este setmanari, Acuamed ja ha comunicat tant a la CHE com a l’ACA la seua voluntat de demanar els permisos durant este mes. Tot i que encara no s’ha rebut cap petició formal per a obrir les palplanxes, des de la CHE confirmen que, en una reunió recent, Acuamed ha comunicat la voluntat de fer-ho durant els propers dies, ja que les dades de concentració de contaminants a l’aigua de l’interior del tancat -i que ha estat en contacte amb els llots tòxics- ja serien inferiors als que marca la declaració ambiental integrada de l’obra i, per tant, ja es podria incorporar la totalitat de l’aigua al curs normal del riu.

Un cop es reba la sol·licitud per a retirar el tancat metàl·lic, està previst que tant els tècnics de la CHE com de l’ACA facen una inspecció i prenguen mostres de l’aigua que queda dins el tancat per tal de corroborar que està dins els paràmetres previstos que permeten la retirada del doble tancat. Fonts de la Confederació Hidrogràfica asseguren que esta visita es faria ràpidament un cop Acuamed faça la petició, amb la voluntat de poder agilitzar la tramitació i posar així el punt i final a onze anys de treballs a l’embassament.

Tot i això, des de l’obra -que executa l’empresa pública Tragsa- ja s’està abocant de forma continuada l’aigua de dins el tancat, que ha estat depurada. Des del passat mes de desembre es va activar un doble sistema de bombeig que extreu uns 600 metres cúbics d’aigua cada hora i l’incorpora al pantà, mentre una altra bomba capta aigua de l’embassament per a introduir-la al tancat.

L’alcalde de Flix, Francesc Barbero, ha confirmat que la descontaminació ja encara, este cop sí, “els seus darrers mesos” i durant la segona meitat de l’any “s’hauria de procedir a la retirada del doble tancat de palplanxat, que ha estat la imatge icònica de l’obra”, que ja es donarà per finalitzada. A banda del tancat, només restaria la finalització d’alguns tràmits administratius entorn a l’abocador de la Pubilla, on ja s’han dipositat i segellat els residus extrets del riu.

La fi d’un malson

Les obres a Flix van començar el 2010, amb la instal·lació del doble tancat de palplanxat per a aïllar els llots contaminats de l’embassament. Després d’una sèrie de retards, el 2013 va començar l’extracció de les 700.000 tones de residus contaminats sota el riu i el 2015 es va donar per finalitzada l’obra, però els primers mesos del 2016 es va descobrir que encara quedava prop d’un 10% de les tones al fons del riu i que l’obra havia estat esquitxada per la trama de corrupció dins Acuamed i FCC, el conegut cas Frontino.  El 2018 es van reprendre les obres amb  un nou adjudicatari, l’empresa pública Tragsa.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies