HomeSense categoriaAl Coll del Moro

Al Coll del Moro

Els arqueòlegs de la Universitat de Barcelona i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) han enllestit una nova campanya d’excavacions al poblat ibèric i romà del Coll del Moro, a Gandesa. Els últims treballs han permès treure a la llum gran part de la muralla del sector nord i la rampa d’entrada a l’emplaçament, dos troballes que confirmen la importància militar que tenia l’emplaçament en l’antiguitat. És impressionant veure com un jaciment on, no fa tants anys, només es podien apreciar unes poques pedres apilades dibuixant petites estances, ara és tot un poblat on el visitant pot visualitzar algunes de les muralles -amb més de dos metres d’alçada-, la gran torre del centre o el carrer d’entrada al poblat. Tot plegat amb una vista panoràmica privilegiada al bell mig de la Terra Alta com a teló de fons.

Gandesans i terraltins saben del valor que ha anat guanyant el jaciment i ha estat gràcies, en gran part, al gandesà Rafel Jornet, professor de la UB i codirector de les excavacions. El passat divendres -dia 9- es presentaven les novetats de les excavacions i, ja al dia següent, es va organitzar un tast de vins dins el poblat, amb concert de Pilar Cugat i Carlos Lupprian inclòs. Els plaers, de tres en tres.

Ara, l’Ajuntament vetllarà per aconseguir més ajuts d’altres administracions i finançar una intervenció arqueològica de més envergadura. Paral·lelament, però, també mirarà d’evitar la construcció del parc eòlic Tramuntana V, que promou l’empresa Abo Wind i ja ha rebut el vistiplau de la ponència d’energies renovables.

El projecte inclou la construcció de nou aerogeneradors entre el jaciment del Coll del Moro i la Serra de Pàndols i afectaria, doncs, les privilegiades vistes que es poden gaudir des del poblat. Així, mentre empreses, entitats i administracions de la Terra Alta lluiten, d’una banda, per generar un territori d’oportunitats, revertir el despoblament i crear més activitat econòmica a través del paisatge, el turisme i el bon vi. De l’altra, troben, però, que també han de lluitar contra les empreses eòliques, que segueixen assenyalant la comarca més massificada de Catalunya, i contra la Generalitat, que hi posa la catifa.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 58 = 61

Últimes notícies