HomeSense categoriaAmpliació · Unes 400 persones protesten per exigir la retirada del monument...

Ampliació · Unes 400 persones protesten per exigir la retirada del monument franquista de la Batalla de l’Ebre a Tortosa

TORTOSA // La Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa ha organitzat aquest diumenge una concentració davant del monument de la Batalla de l’Ebre per exigir la seva retirada. La protesta, que ha aplegat unes 400 persones, s’ha fet en el dia que es compleixen 85 anys de l’aixecament militar, data simbòlica que el Govern havia previst per començar el desmantellament. La retirada del monòlit franquista està aturada després que el jutjat contenciós-administratiu número 2 de Tarragona en decretés la suspensió cautelar dels treballs, a principis de juliol. “És un entrebanc més; exigim a l’Ajuntament que presenti recurs contra les mesures cautelar com ho ha fet Justícia”, ha dit a l’ACN una de les portaveus de l’entitat, Marisa Panisello

Sota el lema ‘La memòria del riu feixisme, mai més‘ unes 400 persones s’han concentrat a la platja fluvial de davant del monument franquista, situat al bell mig del riu Ebre, per demanar la seva retirada de l’espai públic. La protesta ha comptat amb parlaments de diversos membres de la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa i també de representants de l’Associació Catalana d’Expressos Polítics del Franquisme i del col·lectiu LGTBI ebrenc. Tots ells, han alçat la veu contra el feixisme i han assenyalat que el monòlit no es pot reinterpretar, perquè, diuen, “mai serà un monument per la pau i la concòrdia”.

Després de les intervencions, l’il·lustrador Ignasi Blanch ha projectat a la pilastra del monument franquista dues il·lustracions amb les quals ha recordat les víctimes de la Guerra Civil Espanyola. La proposta artística, feta expressament per l’ocasió, ha anat acompanyada de la música de l’artista croat Nenad Bach, amb qui Blanch comparteix altres projectes. “És significatiu perquè és un home que vetlla per la pau al món”, ha dit Blanch.

“Com l’artista francès Christian Boltanski, mort recentment, que parlava de la importància de l’individu i de la grandesa inexorable de la pèrdua; els meus dibuixos també parlen molt de les persones que ja no hi són, com a artista proposo que la memòria històrica ha de partir de les víctimes dels conflictes bèl·lics”, ha detallat l’artista de Roquetes sobre la seva intervenció artística.

Blanch també s’ha sumat a la demanda del desmantellament del monòlit. “És importantíssim que el monument que està fet per enaltir una guerra que va guanyar un dictador desaparegui, a Tortosa aniria molt bé, és del tot necessari per a un futur positiu que el monument no hi estigui”, ha afegit l’il·lustrador.

 

Exigeixen a l’Ajuntament de Tortosa que interposi recurs contra les mesures cautelars 

La portaveu de la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa, Marisa Panisello, ha lamentat que el monument encara estigui dempeus i ha afirmat que les mesures cautelars -decretades pel jutjat contenciós-administratiu número 2 de Tarragona-, “són un entrebanc més” en la lluita per retirar-lo. Per això, ha demanat a l’Ajuntament de Tortosa que presenti un recurs contra aquestes mesures tal com ha fet el Departament de Justícia.

“Ara que havíem aconseguit un consens polític per la retirada surt l’entrebanc per part de la justícia; confiem que realment es faci justícia”, ha subratllat Ester Baiges, una altra de les portaveus de l’entitat. Comparteix parer Panisello, que confia que no es retardi massa l’inici de les obres: “Som optimistes, tardarà més o menys; però al final anirà fora”.

Les activistes recorden que el desmantellament del monòlit suposa el compliment la llei de la Memòria històrica del 2007. En la concentració, també hi ha participat la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie. Ella també ha demanat que es retiri el monument.

“No es pot permetre que el monument d’exaltació franquista segueixi aquí, cap ciutat de tradició democràtica s’ho pot permetre i estem convençuts que malgrat les cautelars, la resolució serà que es procedeixi a la seva supressió”, ha manifestat Paluzie. La protesta ha acabat amb un to festiu i reivindicatiu i al crit de “l’Ebre serà la tomba del feixisme”.

 

Mesures cautelars 

L’1 de juliol, el jutjat contenciós-administratiu número 2 de Tarragona va ordenar paralitzar els treballs previs per retirar el monument del riu Ebre, a petició del Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument de la Batalla de l’Ebre (Corembe). El grup ciutadà havia recorregut davant la mateixa instància la llicència d’obres municipal.

Una setmana més tard, la magistrada va estimar les mesures cautelars. La jutgessa va donar la raó a Corembe en considerar que la sentència pendent del TSJC sobre la descatalogació del monument fa que aquesta no estigui 100% confirmada i per tant es podria revertir la decisió. Si el monument no està descatalogat correctament per una modificació puntual del POUM, no es pot retirar.

A més, en la resolució va considerar almenys difícil la restitució del monument un cop retirat, ja que s’han de tallar les diverses peces metàl·liques i suposaria un cost important per la complexitat de les obres. De la caducitat del permís de la CHE – una altra de les raons que va al·legar Corembe-, la jutgessa va dir que es pot demanar una pròrroga o demanar-lo de nou. Pel que fa als costos que la Generalitat va al·legar per impedir l’ajornament, la magistrada va indicar que serien inferiors als de la possible restitució.

El Departament de Justícia va anunciar que interposarà un recurs d’apel·lació davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) “per evitar més retards” en la retirada del monument de la Batalla de l’Ebre de Tortosa.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 5 =

Últimes notícies