En el marc del projecte Portes de la memòria, alumnes de l’Institut Berenguer IV d’Amposta viatgen a Àustria, al camp de concentració de Mauthausen, seguint el camí de deu deportats ampostins que van estar en este camp de concentració. Des de principis de curs, els alumnes del Batxillerat de Ciències Socials i Humanitats de l’Institut Ramon Berenguer IV investiguen la vida d’estos deu deportats per tal de reconstruir les seues vides.
Els 33 alumnes que participen en el projecte estaran a Àustria fins al 6 de maig i la visita coincidirà amb el Dia de l’Alliberament de Mauthausen, el 5 de maig, data que aprofitaran per a fer un homenatge als deportats i exiliats republicans que estan estudiant. “Un dels objectius és realitzar un homenatge públic als deportats, que formen part del patrimoni moral i històric de tots, però d’altra banda també volem fomentar que l’alumnat intercanvie experiències amb els altres jóvens i amb els familiars dels deportats”, ha subratllat Lluís Montull, un dels coordinadors del projecte.
Alhora, l’estudi també busca despertar consciències perquè els jóvens estiguen preparats per a reflexionar sobre l’actualitat: “Amb esta experiència podran analitzar críticament el que està passant en l’actualitat, i reflexionar sobre l’ascens de posicions polítiques que defensen l’odi cap als diferents”, ha seguit la també coordinadora del projecte, Carme Maigí. Abans de marxar de viatge Ariadna Tomàs, una de les alumnes que està treballant en el projecte Portes de la memòria’, ha afirmat que està molt satisfeta d’haver pogut formar part de la recerca: “Puc dir que és una experiència increïble, tant a nivell de recerca com moral. Estos fets s’han de donar a conèixer perquè no tornen a passar mai més”.
Els alumnes, acompanyats del professorat i els membres de l’Amical de Mauthausen, visitaran a més de Mauthausen els camps de Gusen, Ebensee i el castell d’Hartheim.
El projecte ‘Portes de la memòria’, organitzat per l’INS Ramon Berenguer IV i l’àrea de cultura de l’Ajuntament d’Amposta, té una durada de dos cursos i treballa de forma transversal amb diferents assignatures.
Al juny del 2020, el grup de treball presentarà els resultats en una exposició oberta al públic i s’elaboraran uns plafons dedicats a cada una de les víctimes estudiades. La col·locació de llambordes simbòliques davant la porta de l’últim domicili conegut dels deportats a manera de memorial -una creació de l’artista alemany Gunter Demnig per a homenatjar les víctimes del nazisme- culminarà el projecte.