HomeCiènciaAlumnes de l'Institut Roquetes passen a la semifinal del V Certamen Tecnològic...

Alumnes de l’Institut Roquetes passen a la semifinal del V Certamen Tecnològic Efigy de Fundació Naturgy

L’Institut Roquetes ha quedat semifinalista de la cinquena edició del Certamen Tecnològic Efigy de Fundació Naturgy, amb un projecte basat en l’aprofitament energètic. Els finalistes i els guanyadors es coneixeran en una gala que tindrà lloc a Madrid, amb la presència dels escolars responsables del projecte i de la resta d’alumnes semifinalistes de vuit centres educatius més.

En concret, el grup d’alumnes semifinalistes de 3r d’ESO de l’Institut Roquetes ha presentat el projecte ‘NameE’. El projecte es basa en la creació d’una cel·la de combustible microbiana per aprofitar la humitat de l’aire que es condensa a l’exterior dels pisos i l’aigua recollida procedent de la pluja.

Per participar al certamen, els alumnes havien de resoldre un repte que contribuís a la millora del planeta mitjançant l’eficiència energètica. Aquesta iniciativa didàctica tracta de motivar i generar consciència i interès per l’energia, reforçant la capacitat de recerca dels joves, despertant-ne la curiositat i creativitat, i facilitant el treball en equip i les habilitats comunicatives.

En aquesta cinquena edició, el Certamen Tecnològic Efigy ha comptat amb la participació de més d’un miler d’alumnes de 3r i 4t d’ESO d’11 comunitats autònomes: Andalusia, Astúries, Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Catalunya, Extremadura, Galícia, Illes Balears, Illes Canàries, La Rioja i Navarra.

Els vídeos dels vuit projectes semifinalistes estan disponibles des d’avui i fins al 8 de maig a la web de Fundación Naturgy i al canal YouTube de Naturgy, on seran sotmesos a votació popular en una primera fase. L’equip amb més votacions per part del públic en xarxes socials serà considerat directament finalista a la gala final. Per la seva banda, el jurat del certamen realitzarà les seves pròpies valoracions professionals i tècniques sobre els projectes, per seleccionar la resta dels finalistes.

La directora general de Fundació Naturgy, María Eugenia Coronado, ha felicitat els semifinalistes de la cinquena edició del certamen ressaltant l’èxit d’aquesta nova convocatòria i el nivell dels projectes presentats. “La celebració d’aquesta nova edició del Certamen Tecnològic Efigy, que ja és una referència per a l’entorn escolar, posa de manifest el compromís de Fundació Naturgy de promoure, en l’àmbit educatiu i des d’edats primerenques, la importància de l’eficiència energètica, així com l’interès per les carreres STEM, incidint especialment en les noies i els col·lectius vulnerables”. En aquest sentit, Coronado ha assenyalat que “el nostre objectiu és crear un entorn col·laborador per a la transició energètica, en què es prioritzi la innovació i el desenvolupament de tecnologies energètiques com a claus per assolir la sostenibilitat del planeta”.

La gala de lliurament de premis del certamen, el proper 11 de maig

El V Certamen Tecnològic Efigy reunirà joves participants provinents de diferents localitats d’Espanya, que compartiran i defensaran els projectes escolars en una gala que tindrà lloc a Madrid, l’11 de maig.
En aquesta jornada, els escolars podran exposar els seus projectes STEM, en una iniciativa que intenta inspirar els escolars, apropant-los al món professional i oferint-los un espai de diàleg on mostrar el seu talent i reconèixer la seva aportació a grans reptes del futur.

Així mateix, l’acte serà retransmès per streaming (Certamen Tecnològic Efigy), l’11 de maig a partir de les 12:30h, fet que permetrà que els companys, familiars i amics dels estudiants participants puguin seguir la gala en directe.

Aquest any el jurat d’experts estarà format per Ana Belén Sánchez, assessora en Transició Justa de la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic; Imma Aguilar, directora general de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), dependent del Ministeri de Ciència i Innovació; Marina Villegas, delegada institucional del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC); Núria Rodríguez, directora de Medi Ambient i RSC de Naturgy; i Manuel Calvo, responsable d’Energia i Medi Ambient de Fundació Naturgy.

Cinc anys del Certamen Tecnològic Efigy

Amb la celebració d’aquesta nova edició, ja fa cinc anys que Fundació Naturgy va posar en marxa el Certamen Tecnològic Efigy. Durant aquest temps, la iniciativa ha comptat amb la participació de més de 6.000 alumnes de 3r i 4t d’ESO procedents de 85 centres educatius de 13 comunitats autònomes. En total, s’han avaluat més de 200 projectes sobre eficiència energètica, que han despertat l’interès de les xarxes socials, obtenint més de 80.000 visualitzacions.

El Certamen Tecnològic Efigy forma part del Programa Efigy Education, amb què Fundació Naturgy ofereix un ampli catàleg formatiu en l’àmbit del canvi climàtic i les noves tecnologies energètiques, amb més d’un milió de persones beneficiades des del 2018. Aquest programa compta amb el reconeixement i col·laboració d’institucions de referència en l’àmbit de l’educació i la investigació, com ara el Ministeri d’Educació i Formació Professional, la FECYT i el CSIC.

Fundació Naturgy

La Fundació, creada el 1992 per la companyia energètica, promou el debat seriós i rigorós sobre temes relacionats amb l’energia i el medi ambient, a través de seminaris, publicacions i informes, i desenvolupa programes d’acció social per pal·liar la pobresa energètica marc del Pla de Vulnerabilitat de Naturgy.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 36 = 43

Últimes notícies