HomeHistòriaMemòria DemocràticaAmics i Amigues de l’Ebre i la URV coorganitzen el congrés internacional...

Amics i Amigues de l’Ebre i la URV coorganitzen el congrés internacional “Ebrencs i Ebrenques a la II Guerra Mundial” l’any 2025

Aquest matí s’ha presentat el  congrés internacional “Ebrencs i Ebrenques a la II Guerra Mundial” que és realitzarà l’any 2025 a Tortosa i Amposta, coincidint amb la commemoració del 80è aniversari del final de la Segona Guerra Mundial. El congrés, coorganitzat per l’associació Amics i Amigues de l’Ebre i la Universitat Rovira i Virgili (URV), permetrà descobrir històries d’homes i dones anònimes de les Terres de l’Ebre que van lluitar o que van participar d’alguna manera en aquest conflicte.

Els principals objectius del congrés són millorar el coneixement sobre el seu context històric i social de la Segona Guerra Mundial i la participació activa o passiva de persones ebrenques, entre les quals destacant-hi el paper de les dones. També afavorir la investigació històrica i recuperar la memòria democràtica a través d’històries personals.

Precisament, Lluís Montull, director dels Serveis Territorials de les Terres de l’Ebre del Departament de Justícia, ha posat de relleu “la importància de recuperar la memòria democràtica de cara a confeccionar un relat alternatiu a l’oficial i crear una història des de les bases a partir de les microhistòries”.

Jordi Diloli, vicerector de Compromís Social i Sostenibilitat de la URV, ha destacat “la importància de fomentar la investigació històrica per recuperar històries humanes i la nostra memòria democràtica” i ha posat en relleu que el congrés treballa els mateixos eixos que la Universitat: “la recerca, la docència i la transferència de coneixement”. Per la seva banda, Marc March, president d’Amics i Amigues de l’Ebre, ha remarcat “la rellevància de crear esdeveniments d’aquest tipus a les Terres de l’Ebre per reivindicar a les persones del territori com a agents dinamitzadors culturals i cohesionadors del territori”.

Les dates de celebració del congrés previstes són els dos darrers caps de setmana de setembre del 2025, no obstant això, des de l’organització s’està treballant per organitzar activitats complementàries de manera que a diverses poblacions de les Terres de l’Ebre, es facin activitats vinculades a la divulgació de la Segona Guerra Mundial durant tot l’any. En aquest sentit, s’està treballant conjuntament amb el Campus extens de la URV i l’Institut Ramon Muntaner (IRMU).

L’organització ha destacat que el congrés es presenta amb tanta antelació perquè es vol incentivar la investigació des d’ara fins a la celebració del mateix, quan les persones investigadores podran presentar les recerques i donar-les a conèixer públicament. Es vol generar així un espai de coneixement i de debat amb una visió propera, contrastada i innovadora a l’hora d’explicar aquells fets.

A falta de determinar pel comitè científic el contingut concret del congrés, des de l’organització ja s’han plantejat una sèrie de blocs de continguts. Aquests són: L’exili i la deportació; la lluita a la resistència francesa; el treball forçat; ebrencs lluitant als exèrcits aliats; ebrencs a la División Azul; el paper de les dones ebrenques, i memòria i didàctica.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 23 = 25

Últimes notícies