HomeEconomiaAmpliació · Una vintena de professionals digitals urbans avaluen les possibilitats de...

Ampliació · Una vintena de professionals digitals urbans avaluen les possibilitats de teletreballar a la Ribera d’Ebre

Una vintena de professionals digitals urbans, deu esta setmana i deu més en quinze dies, avaluen les possibilitats, les potencialitats i les mancances de teletreballar a la Ribera d’Ebre.

És una de les iniciatives de la Catalunya Rural Hub que el departament de Polítiques Digitals ha posat en marxa per atreure talent, combatre el despoblament i promoure l’arrelament. El primer que han fet és posar a prova les comunicacions per veure si poden executar la seua feina amb normalitat, però també han d’identificar què fa falta a la comarca en l’àmbit particular i personal o de l’oci i el lleure, entre d’altres. Del retorn i les valoracions d’estos professionals, s’han de generar polítiques de deslocalització per incentivar el teletreball rural.

Javier Portalupi és un enginyer informàtic argentí que treballa per a una empresa suïssa. Teletreballa des de Barcelona de fa un any i mig, però s’ha apuntat al programa Catalunya Rural Hub perquè és un amant de la natura i s’ha sentit atret per la iniciativa “de portar el treball que es fa a la ciutat a altres llocs”. La Pat González és una altra de les participants escollides. És fundadora i directora de Sensitives Cities, un laboratori d’intel·ligència col·lectiva per crear “ciutats del futur”. González ha viscut i treballat els últims temps fora de la ciutat de forma intermitent i està buscant un espai on poder teletreballar amb estos ritmes de treball diferents de la ciutat, on “compensa la qualitat de vida”.

Són dos dels deu participants en el programa que s’han instal·lat esta setmana a la Ribera d’Ebre. No han vingut de vacances sinó a treballar. Aprofitaran els espais de coworking de la comarca –este dilluns al CoEbreLab de Móra d’Ebre- per continuar fent la seua feina habitual, a la vegada que descobreixen l’entorn i teixeixen noves relacions professionals i personals a la comarca.

La primera jornada de treball l’han pogut fer sense problemes. “Fa 30 segons estava en una reunió amb gent de Suïssa, Barcelona i altres llocs d’Espanya”, ha contat Portalupi. “Hem arribat, ens hem connectat i hem seguit la feina que vam deixar divendres”, ha remarcat González. Les primeres sensacions han estat bones i les connexions han funcionat sense problemes. “De poder, es pot”, ha assenyalat l’enginyer.

Però de la Catalunya Rural Hub també n’han de sortir altres polítiques de deslocalització que vagen més enllà de l’àmbit laboral i la mobilitat. “És important que al lloc on vages no estigues aïllat, que trobes certa comunitat, amb iguals o diferents interessos, per fer intercanvi de coneixements, d’aprenentatges, que acabe generant projectes que tinguen impacte al territori i les persones”, ha remarcat Pat González. “Si estos programes els enfoquem a la part professional, ens deixem la part personal que és el que acaba fent que pugues prendre esta decisió o no”, ha afegit.

M’agrada la idea de descentralitzar les ciutats, ajudar a la comunitat rural i que ens proposen un estil de vida més tranquil·la i amb més qualitat que a la ciutat, que és molt demandant”, ha remarcat també Portalupi.

Catalunya Rural Hub és una iniciativa de la Mobile World Capital Barcelona i Polítiques Digitals per descentralitzar el talent digital de l’embut urbà. Com ha detallat Jordi Arrufí, director del programa de Talent Digital de la MWCapital, el 14% de les ofertes de treball tecnològiques ja ofereixen treballar 100% en remot. Això evitarà que es concentren en les àrees metropolitanes, com passa ara –un 95% del talent tecnològic treballa des del món urbà- i permetria fomentar “noves economies” arreu del territori.

La Ribera d’Ebre s’ha escollit entre sis territoris -ha estat el més ben puntuat- per la proposta d’acollida dels participants, pel bagatge en l’impuls del teletreball, el coworking i noves tecnologies, i perquè dona oportunitats reals “d’aterratge” a estos participants, si decideixen fer el pas. “Aporta unes infraestructures de tecnologia i connectivitat en un entorn rural amb oportunitats perquè estes persones, una vegada facen l’estada, puguen continuar i prendre la decisió de viure aquí”, ha assenyalat Arrufi.

Ricard Faura, cap del Servei d’Inclusió i Capacitació Digital de la Generalitat, ha afegit que la comarca suma “l’atractiu i la possibilitat” d’instal·lar-se aquí.

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, també ha celebrat que els coworkers urbans puguen descobrir tot el que els ofereix la comarca. “Sabem que les possibilitats de feina es troben a les ciutats, però avui en dia pot haver-hi esta deslocalització amb les polítiques digitals”, ha apuntat Carim. “Buscarem esprémer-los per conèixer el seu punt de vista i els seus aprenentatges”, ha afegit Arrufí.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 83 = 90

Últimes notícies