HomeSense categoriaAmposta commemora el Dia Internacional per l’eliminació de la violència envers les...

Amposta commemora el Dia Internacional per l’eliminació de la violència envers les dones

MONTSIÀ // La sexualitat femenina serà l’eix central del Festival Femme in Arts, visibles a escena, que se celebrarà enguany de forma telemàtica del 25 al 29 de novembre i que serà l’activitat principal de la commemoració del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violènica Envers les Dones a Amposta.

Coorganitzat per Lo Pati, l’Ajuntament d’Amposta, el Servei d’Informació i Atenció a les dones del Consell Comarcal del Montsià (SIAD) i el Servei d’Intervenció Especialitzada de les Terres de l’Ebre (SIE) de la Generalitat, el festival pretén donar eines al públic per tal que a través de la creació artística, sigui per la via del cinema, el documental o l’espectacle, es pugui establir un debat profund al voltant, en aquest cas, de la sexualitat femenina. Com les diferents cultures i religions condicionen la sexualitat, com les dones s’apropien de la seua sexualitat i del seu cos o quins són els vincles entre violència sexual i estructures de poder. Aquestes són els subtemes que exploraran els diferents llargmetratges i actuacions que s’han programat, molts d’ells amb col·loqui online inclòs.

S’ha buscat reforçar el protagonisme dels dos espectacles previstos, Una llum tímida, de La Cicatriz; i Catalina, del col·lectiu Iniciativa Sexual Femenina, a través del debat posterior amb col·lectius de les Terres de l’Ebre, com ara LGTeBre. El primer espectacle és un musical que busca dignificar el passat de dos dones lesbianes que van patir la repressió franquista; i Catalina és una peformance que explora, a través de la dansa contemporània, les violències i control patriarcal al voltant de la sexualitat. Tots dos espectacles s’adaptaran per ser enregistrats i poder-los emetre a través de les xarxes socials i la pàgina web de Lo Pati, la qual cosa permetrà arribar a un públic més ampli. També s’ha programat un col·loqui virtual amb Mireia Sallarès, la directora de Las muertes chiquitas, un llargmetratge de cinc hores que es projectarà tot sencer dins Femme in Arts 2020 i que inclou entrevistes a més de 30 dones de Mèxic de diverses edats, estrats socials, professions i religions que expliquen, entre molts altres continguts, com arriben a l’orgasme. En aquest col·loqui amb Mireia Sallarès intervindran dones del col·lectiu FemLab impulsores del projecte Misogidramina 50mg.

Els altres films programats en l’edició d’enguany són Placer femenino, de Barbara Miller que narra les experiències de cinc dones de diferents religions que lluiten per l’alliberament sexual; Agua Sagrada, d’Olivier Jourdain que introdueix l’espectador en l’univers del plaer femení a través d’un programa de ràdio a Ruanda; i Touch me not, d’Adina Pintilie, un film entre el documental i la ficció que dissecciona els misteris del sexe a través de tot un mosaic de personatges que lluiten contra els complexes i les barreres mentals. Tota la programació es podrà seguir per les xarxes socials i la pàgina web del Centre d’Art Lo Pati.

 

Activitats de conscienciació

Malgrat les restriccions, des de la regidoria de Drets Socials i Ciutadania també s’han planificat diferents activitats que tenen per objectiu fer visibles els masclismes i fer reflexionar a la ciutadania sobre la necessitat de treballar per eliminar aquesta xacra social. Així, el dimarts 24, s’instal·larà al Mercat una parada de difusió del Servei d’Atenció a les Dones. El dimecres 25, coincidint amb el Dia Internacional, l’Ajuntament se sumarà al minut de silenci convocat a tot el país i la lectura del manifest, que també es farà de manera virtual a través de les xarxes socials de l’Ajuntament.

Finalment, davant la impossibilitat de traslladar el punt lila als instituts de la ciutat per les restriccions de la pandèmia, el Servei d’Atenció a les Dones portarà unes urnes als centres educatius perquè les i els joves puguin dipositar el que consideren que és el masclisme i parlar de les seves experiències personals, sumant-se a la campanya Diposita el teu Masclisme de l’Institut Català de les Dones.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies