El ple municipal d’Amposta ha aprovat l’ordre de continuïtat de la neteja viària i jardineria amb l’empresa Urbaser, un servei que finalitza el 31 de juliol. El contracte es renovarà per un període de nou mesos més mentre es treballa en la nova licitació, que l’equip de govern espera poder tindre llesta a finals d’any.
Esta qüestió es va debatre i aprovar durant la sessió plenària ordinària del mes de juliol i va ser, precisament un dels punts més criticats per l’oposició, sobretot per SOM Amposta, que habitualment demana la internalització del servei de neteja i la finalització del contracte amb Urbaser al·legant un mal servei per part de l’empresa i que treballant amb recursos propis se pot fer una millor gestió i un estalvi. El grup va criticar la renovació i que encara no s’haja dut a terme esta internacionalització. El portaveu del grup, German Ciscar, deia durant el ple que “que en cinc anys que ha durat este contracte no han sigut capaços de veure com podem fer per agafar 5 persones de jardineria i 11 de neteja; no se’n surten; no s’ho creu ningú”.
En resposta, l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, va puntualitzar que no es tracta d’una pròrroga de contracte, i que la continuïtat d’este s’ha pogut aprovar perquè els serveis jurídics de l’Ajuntament avalen la jurisprudència. Respecte a la internalització del servei, Tomàs va afirmar que “existix la voluntat de fer-ho, som el govern que més serveis ha internalitzat”, però que amb les condicions actuals no és viable encara i apuntava que l’empresa de serveis municipals de moment no està preparada per a assumir estes tasques. “El que estem fent és aprovar l’ordre de continuïtat que permet poder continuar en lo servei de neteja, un servei essencial per a la ciutadania mentre s’acaba de preparar la nova licitació”, tancava l’alcalde durant el ple.
Durant la sessió, que va durar poc menys de tres hores, se van aprovar altres qüestions, com la signatura d’un altre conveni, en este cas, amb la Fundació privada Resilis amb l’objectiu d’incorporar sis pisos al parc d’habitatge públic. A més, al ple va haver-hi també qüestions relacionades amb els costos de tractament del Consorci de Polítiques Mediambientals de les Terres de l’Ebre i els programes de Festes Majors d’Amposta i del Poble Nou.
Un dels temes que va generar més tensió va ser la situació de la piscina municipal, que va sorgir durant el torn de precs i preguntes. El grup municipal de Junts va recriminar al govern d’Esquerra, sobretot, la gestió de l’equipament, les condicions dels treballadors i la seguretat. El regidor de Junts Èric Esteban, durant el ple, va emfatitzar també en les llargues cues que es generen quan s’obren les inscripcions als cursos de natació, un problema recurrent. “Han passat nou anys, en este període ja hem vist que este sistema d’inscripcions no és correcte”, remarcava Esteban.
L’equip de govern va assegurar que es mantenen des de fa molts anys converses amb els treballadors i que no s’està produint cap incompliment de conveni. Tot i que el regidor d’Esports, Marc Fornós, va donar la raó a Junts en referència a les llargues cues en les inscripcions, va afirmar que la majoria dels problemes són anteriors a 2015, és a dir, generats pel mandat de la llavors Convergència i que ja s’han regularitzat. “Quan entrem al 2015 la piscina té una situació molt complicada en sis denúncies, de les quals hi havia incompliments de contractes laborals, de convenis. Em vaig asseure amb els treballadors i vam començar a treballar. Vam prendre la decisió d’intentar solucionar la problemàtica a través d’ANSERMU i vam arribar a un pacte”.
Finalment, el ple va debatre una moció presentada per Junts que instava a finalitzar les voreres del barri de Valletes i que va ser desestimada per l’oposició del grup d’Esquerra que va votar en contra al·legant que es tracta d’una actuació que ja s’està treballant.