Cada vegada són més els municipis de les Terres de l’Ebre que celebren festes d’època. En estes, es recreen diferents escenaris d’un espai temporal concret amb la intenció de ser tan fidels com siga possible a estes èpoques. Amposta n’és una. Precisament, fa poc vivia la seua Festa del Mercat a la Plaça, i arran de la celebració ha preparat una exposició al Museu Terres de l’Ebre que permet veure com s’ha transformat la societat ampostina a través de l’evolució d’una de les seues activitats socioeconòmiques d’entre finals del segle XIX i les primeres dècades del segle XX: el comerç.
Així, l’exposició Comerç al servei de la ciutat. Amposta al tombant dels s. XIX i XX ens porta enrere en el temps. Tot i que no hi ha un ordre específic de visita, sí que s’hi inclou un primer àmbit introductori, amb la imatge de l’exposició i els textos dels diferents espais amb els respectius títols dels temes principals, ‘L’època dels grans canvis’ i ‘Un comerç entre el passat i el futur (1860-1928)’, i també la resta d’àmbits comercials.
L’exposició oferix unes dues-centes peces antigues d’ús quotidià, actualment esdevingudes béns patrimonials de caràcter etnològic. La majoria d’objectes formen part del fons del mateix Museu Terres de l’Ebre, tot i que alguns dels comerços més antics de la ciutat han cedit peces seues de forma expressa per a l’exposició: la Farmàcia Ferré (iniciada el 1874), la Joieria Salvadó (fundada el 1902), Carns Lafont (carnisseria creada el 1912) i Dolços Alemany 1912 (pastisseria inaugurada el 1912).
Altres comerços que ja han desaparegut també han cedit material: la barberia Perruqueria Garriga, les fàbriques de sifons i gasoses La Higiènica i Fatsini, propietat de les famílies Garriga, Vidal i Fatsini (totes, ja en funcionament durant els anys 1920).
Els objectes estan acompanyats de fotografies que mostren botigues i serveis ampostins de fa uns cent anys, organitzades en els catorze àmbits comercials diferents i acompanyades dels respectius textos explicatius. A més, per a poder-s’hi endinsar, les estructures que ho contenen estan disposades de manera que simulen carrers, pels quals podem circular lliurement, sense seguir un itinerari prèviament establert, per tal de llegir, observar i valorar tots els elements exposats, tal com podríem fer si passegessen pels carrers d’Amposta d’aquella època.
Per tant, a l’exposició podrem viure en primera persona com era la compra i la venda de productes, en aquells temps tan naturals com industrials, unificant als carrers d’Amposta tots els oficis que hi estaven vinculats, tant les tasques de botiguers, negociants i representants, com les d’una bona quantitat d’artesans, pagesos i pastors. Tota una exposició per a endinsar-nos en aquell període històric en què Amposta va assolir una creixent modernització. Així i tot, mai serà el mateix que tornar enrere amb màquines del temps, almenys, mentre no s’aposte per activitats de realitat virtual.