HomeMedi AmbientANAV confia que l’Estat acabe allargant la vida de les centrals nuclears...

ANAV confia que l’Estat acabe allargant la vida de les centrals nuclears més enllà del 2025

L’Associació Nuclear Ascó Vandellòs II (ANAV), l’empresa que gestiona les centrals nuclears catalanes, confia que l’Estat acabarà fent marxa enrere en els seus plans de tancar i desmantellar les centrals nuclears. El Govern de Pedro Sánchez, poc després d’arribar a la Moncloa, va establir un calendari de tancament per a les centrals nuclears espanyoles que situava l’any de tancament d’Ascó I al 2030, Ascó II al 2032 i Vandellòs II al 2035.

Des d’ANAV asseguren, però, que el Govern de l’Estat té previst revisar el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) durant este any, i confien que serà el moment de replantejar el tancament de les centrals. La responsable de comunicació d’ANAV, Montse Godall, ha assegurat que les tres centrals nuclears catalanes no tindrien problema per a seguir operant “més enllà” de la data de tancament prevista, i per això seguixen amb el seu programa de millora de les instal·lacions i la seguretat de les plantes. Des de l’empresa gestora apunten que no hi hauria problema a seguir funcionant durant vint anys més.

Entre els motius que fan pensar que l’Estat haurà de replantejar el tancament nuclear hi ha, sobretot, els efectes generats per la guerra d’Ucraïna i l’excessiva dependència del gas rus, com també el feble desplegament de les energies renovables que hi ha hagut en diverses parts de l’Estat, com és el cas de Catalunya.

Al 2022, les tres centrals nuclears van generar prop del 10 % de l’energia de l’Estat i al voltant del 55 % de l’energia que es consumix a Catalunya.

La ministra manté el calendari

Tot i la revisió del PNIEC a la vista, la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha assegurat en una entrevista a El Punt que el calendari de tancament “seguix endavant” i es manté tal com estava previst. Al mes de juliol, la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, va demanar fins i tot un avançament i que els reactors tanquen el 2027.

D’altra banda, des de les empreses i el sector de les centrals nuclears destaquen que cada cop són més els estats europeus que han prorrogat la vida de les centrals nuclears o que n’han demorat el calendari de tancament. Fins i tot Alemanya ha optat per endarrerir la seua desnuclearització i allargar la vida dels últims reactors en funcionament, mentre que França seguix mantenint el seu projecte energètic basat en gran mesura a partir de les centrals atòmiques.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

26 + = 31

Últimes notícies