HomeSocietatAscó celebra la seua festa de Sant Antoni, amb moltes activitats durant...

Ascó celebra la seua festa de Sant Antoni, amb moltes activitats durant el cap de setmana

Des d’este dijous, dia 13, i fins al proper diumenge 15 de gener se celebrarà la tradicional festa de Sant Antoni a Ascó, reconeguda com a festa patrimonial d’interès nacional, enguany amb el lema de “la foguera sempre reneix”.

Esta festa que caracteritza el poble d’Ascó és única en el conjunt dels pobles de les comarques de Tarragona, amb un seguit de trets característics que la fan singular, com són la pervivència de les figures del clavari i els majorals, que s’encarreguen de l’organització; la plega, amb la recollida de llenya per tot el poble; els tradicionals Tres Tombs, amb la benedicció dels animals i el pa beneït i les populars curses de cavalls, rucs i matxos, que són les úniques de la Ribera d’Ebre que mai han dixat de realitzar-se.

Un dels altres trets característics de Sant Antoni són els seus personatges, els majorals i el clavari, que són els encarregats d’organitzar la festa juntament amb el mossèn del poble. Les figures dels majorals tenen una vigència de tres anys, període durant el qual estan al capdavant de la Festa. D’entre els majorals, i de forma rotatòria, un d’estos ocupa el càrrec de clavari, que es diferencia dels altres perquè durant aquell any s’encarregarà de custodiar la imatge de Sant Antoni Abat a casa seua.

La festa donarà el seu tret de sortida amb la tradicional recollida de llenya per les cases del poble, que anirà seguida del repic de campanes, així com també de l’enlairada de coets que assenyalen l’inici de la seua esperada festa d’hivern. El dia acabarà amb l’espectacle musical en homenatge al grup musical Mecano a les 22 h. L’endemà es realitzarà la processó dels Tres Tombs per a anar a buscar la imatge de Sant Antoni a l’antiga clavària. Tot seguit, es continuarà amb la missa en honor a Sant Antoni cantada per l’orfeó d’Ascó i acabarà amb una altra processó fins a la casa de la nova clavària, per portar la imatge del Sant.

A més, durant tot el cap de setmana es duran a terme actes tan esperats com les corrides i les carreres amb tres animals per cursa: els cavalls, els matxos i els rucs, amb un primer premi de 175 €, 125 € i 90 €, respectivament, per a cada categoria d’animal i amb el mateix premi a la categoria de carreres.

Un altre dels actes preparats a la tarda del divendres 14 de gener és l’exposició Ens arreglem a la festa de Sant Antoni, que és un recull de fotografies d’esta festa des dels seus inicis i fins a l’actualitat; i seguidament es farà el pregó de la festa, que acabarà amb la primera ballada de jota per part dels xiquets i xiquetes del poble vestits de catalanets.

Des de l’Ajuntament tenen molt present l’estat en què es troba la pandèmia actualment, i per este motiu, a part de les mesures que hi ha vigents avui en dia, com la mascareta obligatòria, l’ús de gel hidroalcohòlic i la distància de seguretat, també han volgut afegir altres mesures complementàries en molts dels actes organitzats al llarg del cap de setmana, i que consten en el programa d’actes, com, per exemple, la prohibició de consumir aliments i begudes durant l’actuació musical del primer dia, la limitació d’aforament en molts dels seus actes o també el fet de no poder organitzar el tradicional aperitiu que les cases del poble oferien a l’agrupació musical d’Ascó durant la plega.

Tot i les mesures que s’han establert, des de l’organització s’ha fet tot el possible per a tornar a gaudir d’esta festa que ja s’ha convertit en tot un referent a les Terres de l’Ebre.

Aida Cid
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

81 + = 82

Últimes notícies