HomeSocietatAvançament per abordar conjuntament la sobrepoblació de senglars a l'Ebre

Avançament per abordar conjuntament la sobrepoblació de senglars a l’Ebre

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha mantingut aquest desembre un seguit de reunions per explicar a cada comarca ebrenca el Pla de xoc que el Departament té en marxa per al control dels danys produïts pel senglar 2022-2025. Han participat a les trobades una cinquantena de societats de caçadors de les 130 que hi ha a les Terres de l’Ebre, i representants dels sindicats agraris i de la Federació de Caça. Les reunions han servit per abordar la problemàtica creixent produïda per una sobrepoblació de porc senglar, cabirol i conill agreujada enguany per la sequera, que porta aquestes espècies a buscar aliment en zones on tradicionalment no hi anaven.

En el marc d’aquestes trobades, s’han explicat les noves eines de què disposa el Departament, com ara les gàbies individuals i les gàbies trampa, per atrapar porc senglar en llocs que presenten dificultat per dur a terme batudes. També l’aplicació de plans específics que permetin planificar actuacions en àrees concretes per a ser més eficients i actuar així també de manera preventiva.

També s’ha aprofitat l’ocasió per recollir les demandes i preocupacions dels sectors de la caça i la pagesia i per abordar de manera conjunta els danys i les possibles actuacions a emprendre, adaptades a cada zona geogràfica.

Accions per reduir les altes densitats que provoquen danys a l’agricultura i a la biodiversitat, accidents de trànsit i un augment del risc de malalties

El Pla de xoc pretén reduir amb un ampli ventall d’actuacions les poblacions de senglar i els efectes i conflictes que produeix a Catalunya a fi d’assolir un nombre de senglars estable i compatible amb la conservació d’altres espècies dels nostres ecosistemes i amb les activitats humanes.

Aquest Pla està dotat de recursos econòmics per poder avançar de manera urgent en la reducció dels danys i augmentar el control sanitari i el treball, molt especialment, en la prevenció i en la disminució de l’accés a l’aliment d’aquesta espècie, promoure les actuacions dels caçadors i disposar de més mitjans humans. És una resposta operativa concreta i urgent per fer front als nous reptes que generen els elevats nivells poblacionals que han assolit els senglars al nostre país, i prevenir i controlar de manera eficient i sostenible els riscos i danys que generen.

L’evolució de les poblacions cinegètiques de senglars causa greus afectacions al sector primari, ja que els senglars incrementen considerablement les pèrdues pels danys produïts a l’agricultura i a les pastures ramaderes. D’altra banda, el senglar és responsable de gran part dels accidents de trànsit i d’atacs directes a persones, i també d’afectacions a la biodiversitat i hàbitats d’interès comunitari i infraestructures.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 5 =

Últimes notícies