HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catAvantatges de redescobrir el valor en la simplicitat de la vida

Avantatges de redescobrir el valor en la simplicitat de la vida

L’últim dia del 2022 vaig escriure en aquestes pàgines un decàleg per a convertir-se en un ciutadà ecològicament respectuós per tal d’animar els lectors a sumar-se a la causa mediambiental, convençut com estic que qualsevol acció en aquest sentit, per petita que sembli, és cabdal en aquesta carrera a contrarellotge per tal de salvar el nostre planeta.
L’últim punt del decàleg consistia a “redescobrir el valor en la simplicitat de la vida” i han estat nombroses les persones que han mostrat interès a aprofundir en aquest aspecte i descobrir com això pot no només portar grans beneficis a escala ecològica, sinó també sumar grans dosis de felicitat a les nostres vides.
Tot i ser immersos de ple en un dels moments històrics més desenvolupats de la nostra civilització, on la democràcia, la llibertat, els avenços sanitaris, l’accés universal a l’educació i el progrés tecnològic podrien representar una societat satisfeta i feliç, les nostres vides han adquirit una complexitat mai vista i la salut mental de les persones se n’està ressentint per culpa de fenòmens mèdics com l’ansietat o la depressió.
El ritme vertiginós que ens veiem obligats a portar a les nostres vides per a, com popularment es diu, “arribar a tot” ve carregat d’estrès que impacta molt negativament no només la nostra salut, sinó també els nostres nivells de felicitat. En aquest article proposo alguns avantatges de què el lector gaudirà si pren mesures per simplificar la seva vida.
Creixement personal. En un món en el qual rebem i busquem estimulació constant ja sigui en forma de consum exagerat de productes audiovisuals a les plataformes de streaming, d’exhibicionisme barat a les xarxes socials o de compres on-line de manera de vegades compulsiva, una simplificació en els hàbits i una reducció substancial del temps que passem davant de les pantalles sigui de telèfons mòbils, ordinadors o televisors permetria més temps de qualitat per a dedicar a un mateix, possiblement en forma de meditació, i facilitaria el creixement personal.
Més qualitat en les relacions. En el seu assaig Simplicitat Voluntària: Caracterització, Implicacions Psicològiques Selectives i Conseqüències Socials, Amitai Etzioli afirma que a mesura que fem per reduir el temps que invertim a acumular béns materials, comencem a millorar considerablement les nostres relacions interpersonals. Personalment, penso que aquest punt és cabdal perquè avui dia tenim totes les eines per a establir i mantenir relacions però, no obstant això, molts de nosaltres continuem sentint-nos buits i encara esperem una connexió d’una profunditat que sembla que no és possible.
Pau financera. Una simplificació de les finances personals i una reducció del deute en general contribuirien, sense cap mena de dubte, a menors nivells d’estrès i majors nivells de felicitat. Un estudi britànic del 2018 va revelar que els problemes financers representen la primera causa d’estrès a més d’un 40% de la població. Contactar un assessor financer i desenvolupar un pla a la llarga pot ser molt bona idea.
Més i millor concentració. El precipici de les compres compulsives a què sovint ens aboquem per obtenir gratificació immediata desencadena l’acumulació de béns materials que acaben atrotinant els nostres habitatges amb objectes que acaben per no fer res per millorar les nostres vides. Investigadors de l’Institut de Neurociència de la Universitat de Princeton han demostrat una estreta relació entre el desordre i les funcions cognitives. Simplificar les nostres vivendes i els espais de treball es traduiria en un augment de la concentració i la capacitat de processar informació.
Xabier Coluig
Xabier Coluig
Escriptor
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

70 + = 71

Últimes notícies