BAIX EBRE // L’Ajuntament de Benifallet ha posat en marxa esta setmana la primera edició dels pressupostos participatius que tenen com a objectiu donar veu als infants i als adolescents del municipi per a fomentar la democràcia participativa, sobretot entre la població més jove “que molt poques vegades es té en compte a l’hora de fer política”, tal com reconeix la regidora de serveis socials de Benifallet, Lurdes Doliu.
En esta primera edició, des de l’Ajuntament s’ha decidit limitar la participació a la població infantil d’entre 6 i 12 anys, tot i que la intenció és ampliar la participació a l’alumnat de secundària en pròximes edicions. “Els pressupostos tenen un component assembleari important i per això pensem que en esta primera edició, cal enfortir i empoderar els més menuts per a donar-los confiança i seguretat per a les pròximes edicions, amb la incorporació dels més grans”, insistix Doliu. A més, malgrat que l’objectiu és que en un futur les propostes que es sotmetran a votació hauran de sortir del mateix col·lectiu, en esta primera edició es proposa des de l’Ajuntament un llistat d’inversions en parcs i carrers del poble, i també se’ls demanarà que facen propostes d’inversions que es tindran en compte de cara a l’any que ve.
Votació el 15 de setembre
El procés participatiu ha començat esta setmana amb la realització de les assemblees informatives organitzades des del consistori per a donar a conèixer als infants amb dret a vot el procés participatiu i les propostes que es sotmetran a votació. Així en esta primera edició tindrà dret a vot tot l’alumnat que estiga cursant estudis de primària a l’Escola de Benifallet i la votació serà presencial el dia 15 de setembre, coincidint amb el Dia Internacional de la Democràcia, s’habilitarà un punt de votació a la Biblioteca Santiago Rusiñol en horari de tarda, de 17.30 a 19.00 i també hi haurà l’opció de vot per correu per als que no puguen votar de forma presencial. El resultat de la votació es farà pública l’endemà.
Els infants emetran un doble vot
En esta primera edició els infants hauran de decidir a què destinar 2.000 euros del pressupost d’inversions i hauran d’emetre un doble vot. En una primera papereta hauran de triar entre una llista de jocs infantils i gronxadors per a instal·lar als parcs i carrers del poble. Cada proposta està valorada amb una puntuació i en total cada participant haurà de sumar 2.000 punts per a invertir al municipi amb gronxadors, taules de joc, panells, espais de joc, o aparcaments de bicicletes.
En una segona butlleta, els infants hauran de decidir sobre el projecte Carrers jugables que pretén convertir alguns carrers del municipi en espais per al joc infantil. “En una població tan envellida com Benifallet, de vegades es perd de vista que els infants tenen dret a jugar al carrer”, insistix Doliu, que recorda que antigament era habitual veure els infants jugant al carrer, un fet que s’ha anat perdent amb l’increment del trànsit rodat. És més, segons la regidora, sovint el fet que xiquets i xiquetes juguen al carrer pot arribar a ser una font de conflicte entre alguna gent més gran que no els agrada per exemple que es juga a pilota al seu carrer. És per això que de l’Ajuntament de Benifallet s’ha posat en marxa el projecte Carrers jugables, a través del qual es triarà un carrer o espai del poble per a destinar-lo al joc.
“El carrer que s’esculla es tancarà al trànsit rodat i hi pintarem a terra jocs per als infants”, explica Doliu. Entre les propostes hi ha jocs com la xarranca, el peus i mans o el salt a distància. Els infants hauran d’elegir el carrer o espai que es destinarà al joc i també quins jocs volen que es pinten a terra.