Des de finals de maig de 2022, en què el virus de la verola va arribar a Catalunya, només s’han confirmat 7 casos positius a la regió sanitària de les Terres de l’Ebre, una xifra que constata que la incidència d’esta nova pandèmia en comparació a altres zones de Catalunya, com la ciutat de Barcelona, ha sigut molt baixa fins ara. Tanmateix, este escenari planteja una pregunta: hi ha motius de preocupació o podem estar tranquils?
La verola del mico, tot i que no és tan altament contagiosa com altres malalties víriques, sí que pot transmetre’s per contacte directe amb lesions o fluids corporals, fet que requerix una vigilància contínua. El Govern de la Generalitat va remarcar fa dos setmanes que la incidència a Catalunya és baixa i que la situació epidemiològica està sota control.
L’experiència dels últims anys amb altres brots de malalties infeccioses com la covid-19 ens ha ensenyat que la transparència i la comunicació eficient amb la ciutadania són elements essencials per a evitar un alarmisme innecessari i, al mateix temps, mantindre un alt nivell de conscienciació sobre els riscos potencials.
Tot i que la incidència actual no és alarmant, la situació global del virus de la verola del mico reclama que prosseguisquen les mesures preventives, com la vacunació en grups de risc. El 14 d’agost, l’Organització Mundial de la Salut va tornar a declarar el virus de la verola del mico emergència de salut pública d’importància internacional per l’augment de casos a l’Àfrica. Caldrà, per tant, continuar atents.