HomeCulturaCantaires de l’Ebre i Espai de So homenatgen Jordi Angelats

Cantaires de l’Ebre i Espai de So homenatgen Jordi Angelats

El Casal Tortosí serà el pròxim divendres 6 d’abril lloc d’una jornada cultural i lúdica organitzada per les entitats tortosines Cantaires de l’Ebre-Club Universitari i Espai de So per tal de reivindicar la figura de l’activista i dinamitzador cultural i esportiu, Jordi Angelats Ballons (Tortosa, 1933-2022), quan s’acaben de fer dos anys de la seua defunció i es compleixen 50 anys del Casal Tortosí, fundat a iniciativa d’Angelats.

Foto: Cedida

Jordi Angelats, a més, va ser impulsor de l’entitat Cantaires de l’Ebre Delta, que va donar peu al Foment de la Sardana, el Grup de Danses Folklòriques Cantaires o el Club Bàsquet Cantaires, que van portar arreu el nom de la ciutat de Tortosa. De fet, l’entitat esportiva, nascuda al 1968, va portar el nom de Tortosa per tot l’Estat espanyol amb un equip femení que, a la dècada dels 80, va conquerir els títols més importants del bàsquet. En reconeixement a la seua tasca, el club va nomenar Angelats com a president honorífic i també ha impulsat recentment el “Torneig Jordi Angelats. Ciutat de Tortosa”. A més a més, des de l’any 2022 el Pavelló de Ferreries porta el seu nom.

Quant al seu compromís amb la cultura popular, Angelats és un exemple de la defensa activa dels dos balls nacionals de Catalunya, la sardana i la jota, en igualtat de condicions, i de la difusió del patrimoni etnomusical de Tortosa, ja siguen els balls com la dolçaina, que aprengué a tocar. De fet, va treballar perquè Tortosa fos seu de l’Aplec Sardanista Intercomarcal de 1969 i de la V Caravana de la Flama de la Sardana al 1970, va aconseguir amb el grup de danses de Cantaires el primer premi en el I Concurs de Dansa Catalana a Tarragona el 1976, i va impulsar la creació de la primera escola de dolçaina a Tortosa, en el barri de Ferreries, l’any 1985. Sense dubte, Angelats és una de les persones clau en la represa de la cultura tortosina i catalana després de la Dictadura, i segons els impulsors d’este acte “honorar, dos anys després de morir, la seua figura és un acte de justicia i reconeixement a un home que va reivindicar Tortosa i el seu patrimoni”.

La jornada s’iniciarà amb tallers gratuïts de castanyetes, jota, sardana curta i guitarra tradicionals impartits per Sergi Masip i Miquel Flores (Espai de So), la presentació dels libres Història de la sardana i la baula perduda de Pompili Massa i La guitarra tradicional i els gèneres de cant i ball tradicionals a Tortosa de Sergi Masip i Lluís-X. Flores (Espai de So) i acabarà amb un “bureo” o ballada popular, en què actuarà la Rondalla dels Ports (Tortosa) i les cantadores de jota improvisada Imma de Sopa i Dolors Espelta (Amposta) i on participaran balladors de grups de jota i colles sardanistes de més d’una vintena d’agrupacions de Catalunya i el País Valencià.

En el sopar de pa-i-porta, que tindrà lloc al claustre de l’antic Convent de les Religioses de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem, seu del Casal Tortosí, participarà la seua dona Enriqueta i també Rosa Cavallol, presidenta de Cantaires.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies