Carta als Reis

Quan s’apropen les festes de Nadal, sabem que ens asseurem a taula amb la família i sorgiran converses diverses. Primer la nit de Nadal, després el dia de Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any… Tots som conscients que hi haurà temes de conversa que podran resultar conflictius i que seria millor evitar, però no ens plantegem que hi haurà preguntes que els adults faran als més menuts, adolescents i joves que porten implícits uns prejudicis socials i culturals que encasellen les persones per endavant  i que podran incomodar-los o, fins i tot, disgustar-los.  És per això que enguany, després de 8 anys sense fer-ho, he decidit tornar a escriure la carta als Reis Mags.

Estimats Reis Mags,

Estes festes, us vull demanar respecte i igualtat. Si tenim cosins, nebots, nets… no preguntem als xics per les “amiguetes” ni a les xiques pels “amiguets”. No fem que els més petits creixin com nosaltres ho vam fer, creient que només ens podíem sentir atrets per persones del sexe oposat a nosaltres. Deixem que siguin ells qui descobreixin, amb el pas del temps, per qui poden sentir atracció i a qui volen estimar.

El nostre sentit de l’humor o la nostra innocència –perquè també és cert que la majoria dels cops no som conscients de la manera en què els nostres missatges repercuteixen– poden generar inseguretats en els altres. La manera com vestim, o com ens abillem, si ens pintem o deixem de pintar-nos… En definitiva, l’opció estètica que cadascú tria, s’ha de comprendre i respectar.  No som ningú per jutjar-ho. De vegades, la confiança fa que creguem que tenim dret a dir el que ens passi pel cap sense cap mena de filtre. No invalidem les opinions de ningú i deixem que cadascú s’identifiqui i s’expressi de la forma més sincera.

Que estes festes de Nadal fem regals neutres i inclusius. Que un objecte no determini el gènere d’una persona. No donem per fet els gustos dels més menuts en funció del seu sexe. Res de les nines per a elles, i la pilota de futbol per a ells, amb l’únic criteri que ell ha nascut xiquet i ella, xiqueta.

Les festes de Nadal són una època bonica, de retrobaments familiars i de compartir molt d’amor. Estes festes, no generem odi, no portem l’humor als seus límits. Evitem comentaris racistes, homòfobs, trànsfobs, xenòfobs… Convertim-nos en famílies inclusives, respectuoses. Convertim les nostres cases en llocs segurs on tots i totes puguem sentir-nos bé i puguem ser nosaltres mateixos.

Estimats Reis Mags, us he escrit esta carta en plural perquè m’agradaria que entre tots ho aconseguíssim. M’ajudareu a complir-ho?

Natàlia Pinyol Darder
Natàlia Pinyol Darder
Estudiant de periodisme
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 20 = 24

Últimes notícies