El CatSalut i el SEM han posat en marxa un nou centre d’operacions logístiques de materials pesats i de volum. La plataforma concentra les compres fetes pel CatSalut a l’inici de la pandèmia i les cessions i donacions de materials de les clíniques privades, entitats públiques, altres centres i particulars. Entre els materials es troben equips d’electromedicina, palets de llenceria, fungible sanitari, equips de protecció individuals (EPI) i mobiliari com llits, cadires o neveres. Fins al moment han estat revisats 148 respiradors, dels quals 117 són operatius. El director del CatSalut, Adrià Comella, fa una crida a totes aquelles institucions que tinguen material necessari en esta situació excepcional “a què el cedisquen o donen”.
“Cal destacar la gran solidaritat rebuda de col·legis de professionals, clíniques veterinàries, odontòlegs, clíniques privades, consultoris d’estètica i universitats, entre d’altres, que han fet possible que el volum de material siga encara més elevat”, ha ressaltat Comella, que ha defensat la necessitat de posar en marxa este nou centre d’operacions logístiques. “Calia un centre logístic i de distribució perquè materials de caràcter més tecnològic i de volum arribessen tan aviat com es pugui als centres hospitalaris. Es tracta d’un mecanisme més dinàmic que prioritza d’acord amb la demanda de cada centre o regió sanitària atenent els criteris assistencials i es distribueix en qüestió d’hores”, ha argumentat el director del CatSalut.
Comella ha destacat a més el gran esforç del SEM que “habitualment no realitza esta distribució logística”. Entre els treballadors del centre d’operacions logístiques s’hi troben enginyers industrials; enginyers biomèdics; tècnics d’electromedicina i intensivistes que validen el material arribat; arquitectes; analistes de dades i personal del SEM així com voluntaris, que donen suport facilitant informació, contactes o fent feines administratives. “Este espai s’ha generat amb l’objectiu de poder donar aire al nostre sistema sanitari. A mesura que s’anaven obrint pavellons i altres instal·lacions i que arribava més material d’altres fonts, es va buscar una empresa que centralitzés totes les arribades, i les pogués classificar i repartir en qüestió d’hores”, ha explicat el director gerent del SEM, Antoni Encinas.
Les cessions i donacions de materials de les clíniques privades, particulars i altres centres havien estat emmagatzemades pel SEM fins al moment a un altre magatzem a Santa Perpètua.