HomeEntrevistes“Com a tortosina i procuradora en cap vull deixar-me captivar per l’esplendor...

“Com a tortosina i procuradora en cap vull deixar-me captivar per l’esplendor del segle XVI”

 

Pregunta: Què representa ser la procuradora en cap de la ciutat de Tortosa durant la festa del Renaixement?

Resposta: Per a mi és un honor. L’he viscut intensament durant els 11 anys anteriors com a procuradora però, evidentment, serà especial viure-ho en més primera persona que mai.

P: Quin serà el seu paper durant la festa?

R: El paper de l’alcaldessa ha de ser el de vetllar que tot funcione com està previst i que la Festa torne a ser un èxit una vegada més. Per sort, tenim un gran equip tècnic que, encapçalat pel regidor de la Festa Domingo Tomàs, ha fet i està fent una gran feina per tal que el Renaixement no només siga possible sinó que siga una festa excel·lent. A més, com a tortosina també vull gaudir de la festa, com ho he fet sempre, deixant-me captivar per tot l’esplendor del segle XVI de Tortosa. Per això vull convidar tothom a sortir, a que  es vestisquen d’època i gaudisquen de la XXIII edició de la Festa del Renaixement.

P: Ser la primera dona procuradora en cap implica alguna variació protocol·lària?

R: No, els protocols són els mateixos.

“El secret de la festa és que des de la primera edició els tortosins i tortosines se l’han fet seua. Entre tots l’han fet gran”

P: El Renaixement té molt d’èxit gràcies a la participació ciutadana. Quin creus que és el secret per a aconseguir implicar una ciutat sencera?

R: El secret és que des de la primera edició els tortosins i tortosines se l’han fet seua. S’hi ha implicat el comerç, traient el taulell al carrer, s’hi han implicat les entitats i associacions culturals fent música del Renaixement, les associacions de veïns engalanant balcons i façanes, i tota la ciutadania en general que han fet gran la Festa amb els seus campaments i vestint-se com es feia al segle XVI. Un dels grans èxits de la Festa el comprovem a cada edició amb els actes propis, on es veu i es gaudix del potencial que tenim a la ciutat.

P: Què aporta la festa del Renaixement a la ciutat de Tortosa?

R: Ens permet projectar la ciutat a l’exterior. Des del punt de vista turístic és un dels nostres principals actius, sense dubte, i la Festa del Renaixement s’ha convertit ja en un dels esdeveniments de recreació històrics de referència a Europa. És una de les cites que amb la implicació de tota la ciutadania ens permet sentir-nos orgullosos de la nostra ciutat i del nostre patrimoni.

 P:  Enguany, en la festa hi participa una companyia mexicana, Chronus Cantos. Com creu que afavorix esta internacionalització al Renaixement?

R: Esta és una més de les novetats d’esta edició. Enguany el Renaixement és encara més internacional, i per primera vegada arriba a la ciutat un grup de l’altra banda de l’Atlàntic.

P: Des de l’Ajuntament, com heu intentat evitar possibles agressions sexistes?

R: No hem tingut cap denúncia per agressió sexista en cap edició de la Festa del Renaixement però, enguany, i aprofitant les recomanacions de l’Institut Català de les Dones, hem volgut  elaborar un protocol contra les agressions sexuals i comportaments sexistes durant les festes. Ho hem fet des de l’àmbit de la prevenció,  editant uns fulletons informatius que estaran a les tavernes del Renaixement on s’explica gràficament què cal fer davant de qualsevol acció que atempte contra la llibertat d’una persona, utilitzant la violència o intimidació. El mateix programa d’actes de la Festa del Renaixement s’ha editat amb el segell ‘Ni agressions sexuals. #NomésUnSíÉsUnSí. Ni conductes sexistes’.  S’ha informat el personal que estarà a les tavernes i també els col·lectius que hi participen perquè estiguen atents i coneguen com actuar davant qualsevol conducta inadequada.

“La Festa del Renaixement és un dels principals actius turístics i un esdeveniment de recreació històrica de referència a Europa”

P: Quines novetats ens oferix el Renaixement 2018?

R: En té unes quantes com la que hem anomenat abans de la presència per primera vegada d’un grup de Mèxic, però destacaria dos espectacles nous, un de producció pròpia de la nostra escola de Teatre, Romeo i Julieta, un projecte que porta 6 anys preparant-se, i l’espectacle Meraki produït pel tortosí Roberto Olivan i una companyia italiana.

P: Com viurà la festa la primera alcaldessa i procuradora en cap de la història tortosina?

R: La viuré amb molta il·lusió i intensitat. Començaré la festa presidint l’acte inaugural, després la cerimònia d’obertura de portes i el pregó de  la Festa. Al llarg de tot el cap de setmana assistiré a desenes d’actes, com la inauguració del taulell al carrer, el lliurament d’estendards, la cerimònia de Jurament dels Arxivers… i acabaré diumenge amb la gran Desfilada, la cerimònia de tancament de portes i la gran festa a la plaça de l’Absis. Però a més dels actes més institucionals, aniré a veure alguns dels espectacles que oferix la Festa i gaudiré dels menús del Renaixement que ens oferixen els restaurants de la ciutat i també les tavernes. Ho faré com sempre he fet, vestint-me d’època i gaudint-la.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 43 = 50

Últimes notícies