HomeEconomiaComença la campanya de la renda 2021 amb una sèrie de canvis...

Comença la campanya de la renda 2021 amb una sèrie de canvis força notoris

El passat dimecres, 6 d’abril, va començar la campanya de renda 2021. Com cada any, hi ha diferents formes de poder-la presentar, siga telemàticament, per telèfon o de manera virtual presentant-se a les Oficines de l’Agència Tributària, cada una d’estes, amb la seua franja de temps. Enguany, Hisenda ja ha donat a conèixer algunes de les seues novetats, que hauran de tenir en compte totes aquelles persones que vulguen presentar la seua declaració, com la declaració de les criptomonedes, la reducció de les desgravacions dels plans de pensió, l’augment de l’IRPF o bé les deduccions per obres realitzades abans de l’octubre de 2021 que milloren l’eficiència energètica.

Segons declaracions dutes a terme per l’Agència Tributària, l’any passat es van presentar més de 21,7 milions de declaracions de renda per internet, atès que moltes persones, a causa de les situacions d’ERTO de l’any 2021, van necessitar molta més ajuda telefònica. Així, Hisenda va optar per reforçar esta via, cosa que va fer augmentar molt el percentatge de persones que van decidir fer la declaració d’esta forma. Per este motiu, enguany se seguirà amb la mateixa metodologia.

Des del passat dimecres, ja es pot consultar de manera virtual l’esborrany de la declaració, i si no és gaire complex i es disposa de tota la documentació necessària (DNI electrònic o certificat digital, l’anomenada clau pin o el número de referència), es pot presentar d’esta forma. Si no, i a partir del 5 de maig, es pot presentar per via telefònica, o bé esperar-se fins a l’1 de juny i fer-ho de forma presencial a les oficines de l’Agència Tributària, fins al 30 de juny, que és quan finalitzarà el termini per a presentar les declaracions corresponents als exercicis del 2021.

Esta nova renda, que segons Hisenda és la tornada a la normalitat després de la pandèmia covid, és de compliment obligat per a totes aquelles persones que durant l’any 2021 van cobrar més de 22.000 euros anuals, o bé, per a aquells que van superar els 14.000 euros anuals procedents de dos pagadors diferents, com, per exemple, si algun treballador ha estat en un ERTO durant l’any passat, ja que, per una banda, et paga l’empresa i per l’altra, el Govern, o bé que s’haja començat a cobrar la pensió o l’atur, sempre que el segon haja pagat més de 1.500 euros a l’any.

Un canvi que afectarà de manera negativa serà la reducció del límit màxim d’aportació dels plans de pensions, que passen dels 8000 euros anuals a una baixada de 2.000 euros. “Això suposarà un canvi molt important per totes aquelles que persones que tenien un pla de pensió i estaven acostumades a declarar els 8.000 euros. S’ho notaran d’una forma molt negativa, ja que estaven acostumats a poder aportar molts més diners del que faran ara”, declara Ignasi Albacar, assessor fiscal i mercantil de l’assessoria Albacar Assessors, ubicada a Tortosa.

Uns dels principals canvis que s’incorporà este any és la declaració de les criptomonedes. Tota compravenda de criptomoneda per a després ser canviada a euros haurà de ser declarada a Hisenda. “És un canvi que afecta molt els jóvens, que són els que més en compren. S’ha de tenir en compte, amb tot l’auge de les criptomonedes, que ara s’hauran de declarar a Hisenda, i si no, el ciutadà pot ser penalitzat, cosa que se li comunicaria a través d’una carta de l’Agència Tributària informant que són sabedors dels ingressos que ha tingut a través d’estes. Llavors, la persona responsable haurà de tornar a presentar la declaració de renda, però en este cas, amb certes conseqüències i penalitzacions”, explica Albacar.

Un altre dels nous canvis introduïts enguany, i que afecta les rendes més altes, és l’augment de l’IRPF en un 2 %, que actualment es troba en un 47 %. Esta modificació afectarà les persones que guanyen més de 300.000 euros anuals. A més a més, totes aquelles persones que tinguen beneficis per estalvis superiors a 200.000 € també hauran de tributar un 3 % addicional.

Uns dels principals canvis que s’incorporà enguany és la declaració de les criptomonedes

Per altra banda, també hi ha deduccions que afecten la casa amb relació a l’eficiència energètica. En este cas, totes aquelles persones que hagen executat obres a casa seua abans de l’octubre de 2021, i que puguen justificar que amb estes obres la casa passa a ser més eficient energèticament, tindran una deducció a la declaració de renda. “És important tenir en compte que per a poder tindre esta deducció és important presentar els certificats que acrediten que la casa ha tingut una millora energètica mitjançant les obres, i d’esta forma es podrà obtenir la bonificació fiscal”, afegix Albacar.

Enguany, s’ha de recordar que tots els autònoms, sobretot aquells que es dediquen al món de l’hostaleria i la restauració, i que l’any passat encara van rebre alguna subvenció per a fer front a totes les restriccions derivades de la pandèmia, han de declarar obligatòriament la renda. Les conseqüències de la pandèmia continuen tenint afectacions, però no d’una manera tan dràstica com l’any passat. Segons Albacar, “hi haurà algun cas de persones que han estat en ERTO o de restauradors que han rebut subvencions. No obstant això, en cap cas serà comparable a l’any anterior. Enguany hi haurà pocs casos, i de manera esporàdica”.

És important recordar que per a fer la declaració s’han de portar tots aquells documents que justifiquen els ingressos, ja siga certificats de l’empresa, certificats fiscals dels bancs i també certificats de donacions o d’entitats sense ànim de lucre per tal de justificar que estes donacions s’han dut a terme. Enguany, a més, també entren en joc els certificats de criptomonedes. A banda de tota esta documentació necessària, si es fa la declaració a través del portal d’internet, és rellevant tenir certificat electrònic, clau PIN o número de referència.
Les persones que no presenten la declaració dins del termini establert o no declaren tots els seus ingressos poden arribar a tenir conseqüències molt negatives, com per exemple haver de pagar tot allò que no s’ha declarat amb una suma de recàrrega i d’interessos. “S’ha de tindre en compte que l’Agència Tributària disposa de quatre anys per a revisar la declaració de renda d’este 2022, així que és molt probable que si hi falta alguna documentació o no s’haja justificat algun pagament o ingrés vingue Hisenda d’aquí a quatre anys a sol·licitar tota la documentació que fa falta”, vol destacar Albacar.

Com a mode de conclusió, l’assessor fiscal i mercantil Ignasi Albacar, vol dixar clar que “cada vegada més, Hisenda té més informació i dades de cada persona, per això s’ha d’estar molt atent per a fer les coses fiscalment bé i de manera correcta, perquè si no, tot això pot suposar una gravetat econòmica. Actualment, Hisenda ja disposa de suficients mitjans perquè tothom puga fer la declaració de la renda de manera correcta, per tant, no hi ha cap justificació que valga”.

La data màxima per a presentar-la és fins al 30 de juny. Passat este termini, totes aquelles persones que no ho hagen fet podran rebre penalitzacions.

Aida Cid
Aida Cid
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 2 =

Últimes notícies