HomePolíticaCompromís reclama una normativa estatal per a protegir les oliveres mil·lenàries i...

Compromís reclama una normativa estatal per a protegir les oliveres mil·lenàries i posar fi als espolis

Compromís reclamarà al Govern espanyol que aprove una normativa estatal per a protegir les oliveres mil·lenàries i evitar el seu espoli continuat. El senador de la formació, Carles Mulet, ha subratllat que les llacunes legislatives així com la descoordinació policial i administrativa estan permetent que esta pràctica continue impunement. No només a la zona del Montsià, on esta pràctica ha estat denunciada reiteradament durant els últims mesos. També al veí País Valencià, on existix una llei específica des del 2006 que protegix els arbres monumentals, s’han detectat recentment casos de comercialització d’oliveres centenàries, concretament en una Finca de Sant Jordi (Baix Maestrat). Mulet, que formularà una pregunta per escrit al Govern espanyol, presentarà també una moció perquè aprove una “legislació comuna de mínims” aplicable a totes les comunitats autònomes per a aturar l’espoli. A Catalunya, per exemple, encara no existix cap normativa específica que les protegisca.

“És un problema que ens afecta a tots: valencians i catalans. Hem de tindre consciència que estos arbres mil·lenaris han de ser objecte de protecció i no poden ser objecte de compravenda alegrement, com si res, de robatori”, argumenta el senador. De fet, a les conegudes Terres del Sénia, on hi ha la major concentració d’oliveres mil·lenàries del món, es dona la paradoxa que únicament les que es troben en territori sota administració valenciana disposen d’una llei específica que les protegix. I, malgrat això, segons ha reconegut Mulet, “l’aplicació autonòmica i les llacunes” de la norma, sumades a una “descoordinació policial, política i administrativa”, estan permetent que es produïsquen casos com el de Sant Jordi, denunciat fa poc més d’una setmana. Ho fan, segons explicita, aprofitant el buit legal en territori català o “vorejant la llei” valenciana, amb pràctiques com podar la copa dels arbres abans del seu transport o seleccionant exemplars de menys antiguitat, fet que dificulta els possibles controls per part dels agents i l’administració. “Feta la llei, feta la trampa”, subratlla.

Davant d’este escenari, Compromís considera que cal buscar un “consens” entre les diferents administracions implicades, i en particular l’estatal, per a promoure una llei que evite estos casos. “S’ha de marcar una legislació comuna per a tothom, perquè hi haja uns mínims i siguen d’aplicació a totes les comunitats. Després cadascuna ja ampliarà, determinarà o especificarà segons el seu territori. Però calen unes regles fàcils per a evitar l’espoli, ja que és més difícil de detectar que quan roben un claustre o una porta d’una església, com ha passat. Això és més complicat”, raona. I és que, a diferència del que succeïx amb el patrimoni arquitectònic i cultural, admet el senador que el patrimoni vegetal encara no té la mateixa consideració pel que fa a la protecció i és necessari “conscienciar-ne progressivament” la societat amb mesures explícites en esta direcció.

La llei valenciana del 2006, entén Mulet, podria ser assumida com a proposta inicial per a començar a bastir la norma específica.

El passat mes de juliol, el grup del PSC al Parlament va proposar una llei catalana concreta per a protegir les oliveres monumentals. Els socialistes, que van presentar una proposició de llei, reclamaven també una moratòria de l’extracció d’estos arbres.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 1 =

Últimes notícies