HomeSense categoriaConsells de seguretat dels Bombers de la Generalitat per evitar accidents al...

Consells de seguretat dels Bombers de la Generalitat per evitar accidents al medi natural durant la Setmana Santa

Els períodes de vacances sempre impliquen una major mobilitat al medi natural, fet que sovint va acompanyat d’un increment en el nombre d’actuacions dels Bombers de la Generalitat per salvaments i rescats.

Durant la Setmana Santa de l’any passat (comptant el període de vacances de 10 dies entre el cap de setmana de Rams i dilluns de Pasqua)  els Bombers de la Generalitat vam fer 141 actuacions al medi natural, 82 de les quals per rescats de muntanya. Aquesta xifra és superior a la de l’any anterior, ja que del 7 al 17 d’abril (dates en què va caure la Setmana Santa el 2017) es van dur a terme 82 serveis del mateix tipus, 49 específicament de rescats muntanya.

El nombre de serveis que fem els Bombers al medi natural ha anat en augment en els últims anys. I, especialment, de cara als dies de Setmana Santa, en els quals conflueixen practicants d’activitats de tot tipus (hivernals i no hivernals), volem  insistir en la importància de seguir unes mínimes mesures de seguretat. I és que amb una millor formació i preparació, i seguint els consells de prevenció i autoprotecció, es poden evitar molts dels accidents i minimitzar-ne els riscos.

 

Abans de sortir:

·         El muntanyisme exigeix preparació: entreneu-vos i informeu-vos.

·         Abans de sortir, informeu-vos de les condicions meteorològiques i de la seva possible evolució. Renuncieu a l’activitat si les previsions són dolentes.

·         Planifiqueu l’activitat i la seva durada, consulteu les guies i el mapa del recorregut. Comproveu la distància, el desnivell i l’orografia del terreny per adaptar-la a tot el grup, especialment si aneu amb infants.

·         Aneu-hi sempre amb companyia o, en tot cas, comuniqueu a algú l’activitat prevista i els llocs pels quals preveieu passar.

·         Utilitzeu material i equip adequats per a l’activitat. Sobretot porteu el calçat adient i la motxilla per dur les coses imprescindibles: roba per si us sorprèn la pluja, el vent o el fred; mapa, telèfon mòbil amb la bateria carregada, un frontal, un xiulet, aigua i menjar.

 

Durant la marxa:

·         Respecteu les senyalitzacions de perill.

·         Si aneu en grup, manteniu sempre el contacte amb les altres persones.

·         Fixeu punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos.

·         Hidrateu-vos sovint i mengeu aliments energètics.

·         Si teniu fred, no deixeu de caminar.

·         En cas de boira o que es faci fosc, no sortiu dels camins senyalitzats.

·         En cas d’accident, truqueu al 112

 

Divulgació d’informació i consells de seguretat

Podeu consultar les estadístiques de salvaments al medi natural a la nostra pàgina web www.gencat.cat/seguretatmuntanya on trobareu també vídeos i infografies amb consells per gaudir de la muntanya amb seguretat.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies