HomeSocietatCostes descarta poder fer actuacions de reforç al Delta abans de l’hivern

Costes descarta poder fer actuacions de reforç al Delta abans de l’hivern

El Cap del Servei Provincial de Costes, Antoni Espanya, ha reconegut que és “impossible” dur a terme actuacions de reforç al litoral del delta de l’Ebre abans de l’arribada de l’hivern i ha advertit que serà molt difícil executar alguna de les actuacions de mobilització de sorres previstes per l’Estat abans del març del 2022, quan comença el període de nidificació d’ocells al Delta. Antoni Espanya ha recordat que el projecte de l’Estat de mobilitzar de 385.000m3 d’arenes per a reforçar els punts més afectats per la regressió està pendent de l’avaluació d’impacte ambiental simplificada, a petició de la Generalitat.

“Fer actuacions a la tardor és ja del tot impossible”, ha advertit Espanya, que ha assenyalat, a més, que l’Estat està accelerant el tràmit de l’avaluació ambiental per a començar a actuar com abans millor al Delta. “La situació al Delta és de màxima fragilitat i estem accelerant els tempos per veure si un tràmit que normalment té una durada entre 10 i 12 mesos, pot estar enllestit en la meitat de temps”. Si això passés, Espanya no descartaria que es pogués dur a terme alguna actuació a principis del 2022, però ha recordat que el projecte previst té un període d’execució de 4 mesos. “Si tot va ràpid veurem si al tombant d’any estem en disposició d’executar el projecte, però ens anirà molt just, perquè el període d’execució del projecte és de 4 mesos i al març comença el període de nidificació d’ocells”. Espanya no descarta que si el tràmit ambiental està passat es puga executar alguna acció el primer trimestre del 2022, però tampoc n’ha donat cap garantia: “En el temps que tindrem farem el que podrem, però jo ara mateix no estic en disposició de donar cap garantia”, ha admès Antoni Espanya en una entrevista al programa Al Dia Terres de l’Ebre.

Tal com han dit des de la Generalitat, Antoni Espanya ha reconegut que el tràmit de l’avaluació ambiental simplificada era una “recomanació”, però ha insistit que des del Ministeri per a la Transició Ecològica “no volen arriscar-se a executar una obra que puga acabar denunciada a la Fiscalia perquè no s’ha fet bé tota la tramitació administrativa”. Espanya ha recordat, per exemple, que l’empresa Infosa té pendent una causa penal per unes obres de reforç de la barra del Trabucador. Davant les crítiques per la “inacció” de l’administració fetes des de la Taula de Consens, Espanya ha assegurat entendre-les, però ha insistit que “l’única administració que ha actuat al Delta ha estat l’Estat” amb les obres d’emergència després del Glòria, obres de conservació i de manteniment, i ara, amb el projecte de mobilització de sorres, pressupostat en 4 milions d’euros i que està pendent del tràmit ambiental.

 

La Comissió de gestió de Bombita per a finals d’any

Sobre la gestió de la Finca de Bombita, Antoni Espanya ha explicat que des del Ministeri s’ha posat ja en marxa el mecanisme per tal de constituir abans de finals d’any la Comissió de Gestió de la Finca. L’Estat ha demanat ja a tots els integrants que nomenen un representant per a activar, així, la comissió creada al 2009, quan es va ser adquirida la finca per part de l’Estat. Esta comissió tirarà endavant tal com estava previst, amb un únic representant per part de l’Ajuntament de Deltebre, que demanava tenir més veu i vot en la gestió de la finca. La resta de representants seran un per al Parc Natural del Delta de l’Ebre, tres representants de la Generalitat dels departaments d’Acció Climàtica, Territori i Delegació Territorial del Govern i finalment 4 representants de l’Estat.

Per part del Govern espanyol, en formaran part el secretari d’estat de Medi Ambient, la directora general de Costes, un representant de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i, també, el mateix cap del Servei provincial de Costes, que actuarà com a secretari de la comissió. Segons Espanya, un cop constituïda la comissió “les decisions sobre la finca es prendran de manera col·legiada i per consens, per part de l’Estat i la Generalitat, i hi tindran molt de protagonisme l’Ajuntament i el Parc Natural”.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 47 = 52

Últimes notícies