La situació d’emergència sanitària que hem patit des de fa més d’un any ha fet que tots haguem experimentat de manera puntual la soledat en alguns moments. Aquesta, però, és la situació que viuen cada dia persones d’un important col·lectiu de la nostra societat: la gent gran. El sentiment de soledat és el mateix, però el grau d’afectació és totalment diferent: en algunes d’aquestes persones es tracta d’una soledat no volguda i que moltes vegades no és fàcil de contrarestar. La manca d’un cercle familiar o la seua distància física, la manca d’un cercle d’amistats… són alguns factors que poden aguditzar aquesta sensació de soledat, que augmenta exponencialment durant la vellesa. Es tracta d’un fenomen complex i amb molta diversitat de percepcions totalment diferents. La soledat és vulnerabilitat, absència de relacions socials, sensació d’aïllament… és una problemàtica social creixent.
Des de l’Ajuntament de Tortosa, juntament amb Fundació La Caixa i Creu Roja, desenvolupem des de fa diversos anys el programa Sempre Acompanyats amb l’objectiu d’intervenir en la soledat no desitjada de les persones grans del nostre municipi. A la vegada, i a través de la tecnologia d’Aigües de Tortosa, també disposem del sistema de telelectura, que permet detectar possibles situacions d’emergència i intervenir-hi.
Fa uns dies, coincidint amb l’inici del mes d’octubre, mes dedicat a la gent gran, hem reforçat el missatge perquè tothom siguem conscients d’aquesta realitat: amb la campanya «Avui més que mai, truca a la porta», que continua el que ja vam estrenar l’any passat, fem una crida a totes les persones perquè ens ajudin a detectar aquestes possibles situacions de soledat no volguda entre la gent gran per poder-hi actuar. El programa suposa poder donar acompanyament, suport emocional i logístic, interrelacionar aquestes persones amb altres que viuen una situació similar… en definitiva, trencar la dinàmica de l’aïllament que pateixen.
La soledat és un dels reptes socials i sanitaris que ens afectarà al segle XXI. Però podem combatre’l: per fer-ho podem detectar situacions de soledat al nostre veïnat, i fins i tot podem participar com a voluntaris del programa… A Tortosa disposem d’una important xarxa social emmarcada dintre del Procés Comunitari on diferents institucions, entitats, associacions, empreses, comerços, voluntaris… treballem amb col·laboració publico-privada per donar resposta a les diferents problemàtiques socials que detectem. Concretament amb el Programa Acompanyats tenim com a objectiu empoderar a les persones grans més vulnerables impulsant relacions de grup, fomentant la participació de la ciutadania, generant vincles…
Per afegir visibilitat a aquesta realitat, hem posat en marxa un concurs d’aparadors que compta amb la participació de diversos comerços i establiments de Tortosa, als quals agrareixo la seua contribució: a través dels seus aparadors mostren objectes, imatges, records del passat. Eines que ens apel·len per prendre consciència de l’existència de la nostra gent gran, gràcies als quals avui som nosaltres aquí i, per tant, a la qual ens devem.
Per tu, per mi, per totes les persones que ens envolten, avui, més que mai, truca a la porta.