HomeOpinióPolítiques en femeníEnfortim la lluita contra la violència masclista

Enfortim la lluita contra la violència masclista

S’acosta el mes de novembre, i amb ell una data important, el 25 de novembre dia internacional per l’erradicació de la violència masclista. Una data significativa en el calendari que ens recorda que malauradament el combat contra la violència masclista és encara present.

Començo aquestes ratlles recordant a tantes i tantes dones que pateixen o han patit violència masclista, ja siga dins l’àmbit familiar, laboral o social. Una violència que s’expressa de múltiples formes i en diferents graus d’intensitat però en definitiva violència. Una violència a la qual no li podem posar atenuants, que ha de ser combatuda amb fermesa i mai silenciada.

Afortunadament cada cop són més les dones, i també els homes, que des de tots els àmbits de la nostra societat s’aixequen per a condemnar la, denunciar la i rebutjar la. Però cal seguir avançant. I ho hem de fer de manera integral i transversal (família, educació, societat i legislació).

Hem de continuar treballant des de les administracions públiques per dotar de més recursos la prevenció, intervenció i acompanyament de les dones víctimes de violència masclista i dels seus fills i filles que en són també víctimes directes o indirectes.

I també hem de treballar amb els agressors. No podem només focalitzar la violència masclista en la dona, en la víctima. Si no treballem també amb els agressors la nostra feina quedarà coixa. Cal invertir en reeducació, en teràpies que ajuden a reconduir patrons de conducta i actituds violentes que sotmeten i menyspreen a la dona intentant anul·lar la com a persona per sotmetre la a la voluntat de l’home.

Això que ens hauria de semblar impossible avui dia, és desgraciadament, una realitat que fa que el degoteig de dones assassinades o víctimes de violència masclista no s’ature. Si bé també és cert que la societat majoritàriament condemna de forma oberta i rotunda aquestes situacions, encara ens queda molt per guanyar el combat de la violència masclista.

Des de les Institucions públiques treballem des de diferents àmbits per fer un tractament integral d’aquesta violència masclista. És a dir, treballar la formació (de professionals implicats), la prevenció i l’acompanyament de la dona en tot el procés, des de la detecció de la situació de violència fins a la seua emancipació de l’agressor i la reconstrucció de la seua vida a tots nivells (emocional, familiar, social i laboral).

Un treball complex i transversal que necessita el suport i la implicació de tots i totes i especialment de les Institucions municipals i supramunicipals. Una implicació que depén de posar a disposició tots els recursos possibles, humans i econòmics.

Els grans canvis que hi han transformat la nostra societat al llarg dels anys sempre han estat possibles perquè han vingut acompanyats de canvis legislatius i d’inversió econòmica
I quan això passa veiem els resultats. En el cas concret de la violència masclista també és així.

Des de la recuperació de la democràcia fins als nostres dies s’hi han succeït tot un seguit de lleis que han anat aprofundint en aquesta lluita, en la penalització de la violència, en la protecció de la víctima i en la creació d’organismes competents per al seu tractament.
La creació dels SIAD (Servei d’informació i Atenció a les Dones) o els SIE (Servei d’Intervenció Especialitzada) en són un exemple.

A la ciutat de Tortosa comptem amb un servei de SIAD, conformat per tres professionals coordinadora, psicòloga i advocada), que presten un servei integral a les dones que ho requereixen. Un servei gratuït i confidencial.

L’any 2020 vam iniciar de s de l’ajuntament de Tortosa un projecte d’itinerància que va començar amb l’EMD de Jesús, i que suposava prestar el servei de SIAD allà amb presència de l’advocada i la psicòloga. I aquest any hem ampliat aquesta itinerància a l’EMD de Campredó.

Això fa que actualment a les EMD’s de Campredó i Jesús el SIAD ofereix servei de psicòloga i advocada. Una feina que es fa coordinadament amb la treballadora social de les dues EMD’S i la coordinadora del SIAD a Tortosa.

Aquesta itinerància fa possible apropar el servei als nostres pobles, i per tant, arribar a més dones de la ciutat que per raons de desplaçament o de desconeixement no hi han anat mai tot i tenir-ne la necessitat.

El servei es presta dilluns i dimecres a la tarda, de 15:00 h a 19:00 h, en setmanes alternes a una i altra EMD.

I amb aquesta voluntat d’itinerància volem continuar treballant des de la regidoria d’Igualtat i Drets Civils i per tant, el nostre propòsit és que el 2022 els serveis de SIAD arribe a més pobles del nostre municipi, donant servei i resposta a les necessitats de totes les dones i facilitant-ne l’accés.

Aquesta realitat és possible perquè s’ha augmentat la dotació pressupostària que rebem des del govern Espanyol mitjançant el Pacte d’Estat contra la violència de gènere que ha reforçat econòmicament el Ministeri d’Igualtat i que ens permet puga fer més accions en relació amb la lluita contra la violència masclista.

Esperem poder continuar en aquesta línia perquè ens queda molta feina per fer i molt camí per recórrer.

Afortunadament som una majoria els i les que creiem que una societat més justa i democràtica ha d’estar basada en els valors del respecte i la igualtat i que la riquesa d’una societat es fonamenta en la seua diversitat i pluralitat.

Treballem tots i totes per enfortir aquesta majoria dia a dia.

Dolors Bel Guerrero
Dolors Bel Guerrero
Regidora Igualtat i Drets Civils. Memòria històrica, Participació ciutadana i Transparència pel PSC a l’ajuntament de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 1 =

Últimes notícies