HomeOpinióPolítiques en femeníVull viure al poble! Però... puc?

Vull viure al poble! Però… puc?

Despoblament. Quantes vegades haurem sentit aquesta paraula la gent que vivim en un poble situat en un entorn rural durant els últims anys? Però, que significa el despoblament? Per què és dona? I, sobretot, i el més important, que podem fer des de les Administracions per parar-lo i revertir-lo?

Avui faig aquest article d’opinió com a regidora de l’Ajuntament d’un d’aquests pobles, Vilalba dels Arcs, però el faig també com a dona jove que viu i vol viure a Vilalba dels Arcs, però que no ho té fàcil en aquest aspecte.

Sembla que la principal preocupació per arrelar als joves al territori siguen les oportunitats laborals, però jo crec que aquestes ja existeixen. Els que vivim a un poble amb una població de 500 a 1000 o 2000 habitants sabem perfectament que no tots podrem treballar al mateix municipi, i estem disposats a desplaçar-nos i ens desplacem, a localitats properes de més població per dedicar-nos a allò que volem. A més, segons dades de l’Observatori de Treball, la Terra Alta som una de les tres comarques de Catalunya amb menys atur, amb una taxa del 8,88%, només superats per la Segarra i la Cerdanya.

El problema que tenim la gent que volem quedar-nos al territori és tot el que va més enllà de la feina. Que podem fer un dia després de la nostra jornada laboral? Ens podem independitzar fàcilment? El tema de l’oci i la vida després de les 8 hores de feina, s’està treballant amb prou convicció a la comarca, però fa falta una empenta més. Hem de poder gaudir de centres esportius, d’activitats culturals, de jornades socials més enllà del que estem acostumats. I tenim un teixit associatiu i moltes entitats que ho fan possible, però les Administracions hauríem de fer-hi alguna cosa més, amb instal·lacions, infraestructures i recursos.

El principal problema, però, i en el que s’hi treballa molt poc, és l’habitatge. I ara parlaré en concret del nostre poble. Un poble amb un padró d’uns 640 habitants i amb 5 habitatges unifamiliars abandonats que només necessiten els últims retocs per poder-se habitar, els fonaments per construir-ne 5 més i una nova zona urbanitzable al POUM sense cap intenció d’urbanitzar-se en un futur pròxim. Quanta gent jove del nostre poble podria independitzar-se si tot això fos habitable o edificable? Quantes famílies s’hi podrien instal·lar? Aquí és on hem d’actuar les Administracions! Si, és complicat que en la situació actual l’empresa privada invertisca a acabar uns habitatges en un poble com el nostre. És complicat que els particulars urbanitzen una nova zona del municipi pel cost econòmic que això significa. Però, per a què està l’Administració local? Per què hi són la resta d’Administracions que li donen suport econòmic i de gestió? Per treballar per fer-ho! Amb determinació, treball i convicció l’Administració pot fer de tot aquest enrenou urbanístic una realitat per Vilalba!

parlo del meu poble, però sóc conscient que és també un problema de comarca, un problema al qual amb ganes, feina i la unitat suficient se li pot donar la volta, i fer de la Terra Alta una comarca amb una oferta puntera d’habitatge i de serveis! N’estic segura!

Laura Doménech Vallespí
Laura Doménech Vallespí
Regidora d’Activa't Vilalba (Junts per Vilalba dels Arcs) a l’ajuntament de Vilalba dels Arcs. Membre de l’executiva de Junts per la Terra Alta i Junts per l'Ebre. Consellera Nacional de Junts per Catalunya
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

81 + = 84

Últimes notícies