HomeEnergiaEls promotors d’energies renovables hauran d’oferir la participació del territori

Els promotors d’energies renovables hauran d’oferir la participació del territori

Les empreses promotores d’energies elèctriques hauran d’oferir la participació del territori en els parcs eòlics i solars; en concret, del 20% de la seua propietat i beneficis al territori, ja siga a través d’administracions públiques o d’entitats i comunitats energètiques. Així ho establirà la modificació del Decret 16/2019 d’energies renovables que han presentat este dimecres, dia 20, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, en una conferència temàtica.

La modificació del decret actual s’aprovarà el proper dimarts i establix també que, a més d’oferir un 20% de la propietat dels parcs, les empreses elèctriques hauran d’informar els propietaris d’almenys un 50% dels terrenys per tal de tramitar-ne els projectes. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va destacar que “hi ha d’haver un canvi de model molt diferent al del segle XX i que no estigui basat en polítiques extractives per a territoris amb grans centrals productores allunyats dels centres de consum, com ha passat al Pirineu o l’Ebre”.

A banda, el Govern també aprovarà, de cara al 2023, un pla territorial sectorial de l’energia renovable que establirà quins terrenys de cada comarca podran acollir noves centrals i quins seran inhàbils. “I ho decidirà la comarca, és a dir les seues institucions, empreses, associacions i ciutadans”, ha destacat la consellera d’Acció Climàtica, Agricultura i Agenda Rural, Teresa Jordà. D’esta manera es donaria resposta, ja al 2023, però, a la principal inquietud dels municipis que volen protegir el seu terme municipal de l’impacte que suposa la proliferació de parcs eòlics i solars, amb el consegüent impacte sobre la vida de les persones i el paisatge.

D’altra banda, el Govern també impulsarà una xarxa d’oficines comarcals per tal d’informar i assessorar els ajuntaments sobre els projectes que presenten les elèctriques al seu terme municipal i, a la vegada, també aconsellaran sobre la participació en projectes eòlics i solars a particulars i administracions per tal de fomentar-ne l’autoconsum. D’altra banda, des de la Generalitat també s’han compromès a “agilitzar al màxim” els tràmits de les centrals eòliques petites i d’autoconsum, que tinguen una potència inferior als 5MW.

Una elèctrica pública

El Govern també te previst desplegar una nova empresa elèctrica pública, en el proper any, que promoga l’energia renovable de forma equilibrada. Segons el president de la Generalitat, Pere Aragonès, esta nova elèctrica “promourà noves centrals en terrenys propers als centres de consum i en zones de baix impacte”, com poden ser autopistes, polígons industrials o sostres d’edificis. A la vegada, podrà associar-se amb altres administracions per a impulsar nous projectes al país i “també assumiria la titularitat de les empreses hidroelèctriques a mesura que en vagi caducant la seua concessió”.

Tot plegat, amb l’objectiu de comptar amb un 50% d’energia de font renovable dins el pastís energètic, ja de cara al 2030. De cara al 2050 es preveu que tota l’energia que es consumisca a Catalunya siga d’origen renovable.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 72 = 80

Últimes notícies