CRÒNICA // El proper dijous dia 20 tindrà lloc l’acte de lliurament del llegat del Dr. Pere Domingo per incorporar-lo al fons que sobre la vida i l’obra de Marcelino Domingo es va crear a la Biblioteca tortosina que porta el nom del mestre i polític. Fa dos anys, el 2 de març, es compliren els 80 anys de la mort de Marcelino Domingo a Tolosa sense que en férem memòria. L’acte de la setmana vinent podria servir per a recordar-ho.
Marcelino Domingo Sanjuan és la figura política més rellevant de la història de Tortosa i les Terres de
l’Ebre; tot i haver nascut a Tarragona la seua trajectòria vital el vinculen a Tortosa i les seues comarques com a mestre, periodista i polític. Va tenir cinc germans: Pepita, casada amb el xertolí Federico Mayor, iaios de Federico Mayor Zaragoza i Federico Sabaté Mayor; Joan, casat amb Isabel Borrell, iaos dels germans Jordi i Joan Faiges Domingo; Pilar, casada amb Joan Benet Piñana, alcalde de Tortosa, pares del metge Joan Benet i iaios dels germans Pere i Pilar Benet Domingo, reconeguts artistes plàstics aquí i a Brasil; Federico que es va instal·lar de jove a Benicarló on es casà amb Francesca Fibla, pare de mossèn Federico Domingo i iaio de Marcelino Domingo Pruñonosa que ha estat alcalde de Benicarló fins fa ben poc. Tots ells i altres nets i nebots molts d’ells arrelats al nostre territori son testimoni de la nissaga familiar.
El cinquè germà Pere Domingo, objecte de l’acte de dijous, arribà a assolir una gran projecció pública des de la seva professió de metge. Nascut també a Tarragona el 1896 va fer la carrera de medicina a Barcelona que acabaria als 23 anys, i tot seguit es doctorà. Durant els anys precedents a la Guerra va desenvolupar la seua activitat al Laboratori Municipal de Barcelona, com a col·laborador del biòleg Ramon Turró, al Departament de Sanitat de la Generalitat, on va ocupar diversos càrrecs, sent conseller Manuel Corachan, alhora que era professor de la Facultat de Medicina i impartia cursos diversos sobre microbiologia i parasitologia. També és de destacar que per iniciativa seua es crearen els laboratoris farmacèutics LETI que va reactivar el 1940 a l’Havana.
Exiliat va arribar a Cuba el 1936 i entrà en relació amb la família Jaime molt influent a la capital, que el van ajudar des del principi. Tres anys després es casaria amb Gloria Jaime González. A l’Havana fou reconegut per la seua vàlua i prestigi i v arribar a ser professor de microbiologia, i va fundar l’Institut Nacional de Biologia de Cuba. Durant els anys de la Guerra en què el seu germà Marcelino vivia a París molt precàriament, l’ajudà econòmicament com el mateix Marcelino explicà en diverses cartes. El 1959 passà als Estats Units, i va arribar a ser reconegut per l’Organització Mundial de la Salut en temes de tuberculosi. No va retornar a Catalunya fins al 1962 quan ja tenia 66 anys. Des d’aleshores fou homenatjat i enaltit per tots; fou president de la Societat Catalana de Biologia, de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona i, el 1970 fou elegit president de l’Institut d’Estudis Catalans. Fins i tot torna a l’activitat empresarial com a president del Consell d’Administració d’Antibióticos SA. Va morir a Barcelona el 1979.
El seu fill, Pedro Domingo Juan, aveïnat a Mallorca, es va casar amb Leonor Tremols Compost. Fou ell qui va recopilar documents familiars i va organitzar el llegat de la seua família, una part del qual fa referència a Marcelino Domingo, amb continguts de gran interès, que ara ha cedit a la Biblioteca de Tortosa. Pedro Domingo Juan va morir fa tres anys i ha estat la seva vídua qui ha brindat aquesta documentació tan significativa des del nostre punt de vista i alhora tan afectiva des del vessant familiar.
Tornant a Marcelino Domingo, cal recordar que el proper 29 de novembre farà 90 anys de l’acord de l’Ajuntament de Tortosa per declarar-lo fill adoptiu de la ciutat per a, acte seguit, proclamar-lo fill predilecte. Potser seria l’ocasió per retre-li un homenatge per part dels alcaldes de les tres ciutats que marcaren la seua vida: Tarragona, Tolosa i Tortosa. Ara fa un any l’amic Manuel Gonzalez, admirador de Marcelino Domingo i marit de la tortosina Neus Rodés, indagà a Tolosa on era la sepultura i la va localitzar al cementiri Salonique. Portar un pom de flors amb els colors de la República seria un bon gest