HomeCrònicaCRÒNICA · Mudar la pell: una reflexió sobre els viatges i els...

CRÒNICA · Mudar la pell: una reflexió sobre els viatges i els canvis clou el Fòrum del Talent

El Fòrum del Talent tanca l’edició del 2021 amb una jornada de pensament al voltant de com es construïx la identitat en els trànsits, un debat obert que el passat dimarts a la tarda va obrir les fronteres del pensament a la trentena de persones que en van poder gaudir al Centre d’Art Lo Pati, a Amposta. Amb La Muda com a escenari, els artistes i autors de la mostra Greta Díaz i Josep Piñol, la pintora Elisabeth Sabala i l’il·lustrador Ignasi Blanch van parlar, sota la batuta de la periodista Anna Zaera, de la seua experiència com a viatgers. No només d’anades i vingudes per plaer, sinó d’altres recorreguts per amor, necessitat o canvis professionals i vitals.

“La mentalitat oberta que es necessita es guanya viatjant”, reblava Sabala. No és difícil imaginar, sobretot per als amants dels canvis i viatges, l’alenada d’aire fresc que suposa descobrir nous indrets, una experiència que no sempre es viu de la mateixa manera, ja que Greta Díaz parlava dels viatges com un cercle infinit de ferides que cicatritzen i es tornen a obrir. “El viatge és una forma de dixar els que estimes per a cercar de nou algú a qui estimar”, deia l’artista establerta a Tivenys. Perquè en els desplaçaments estan implicats el canvi de cercle social, l’estil de vida, i l’estructura social o familiar, però també els canvis artístics. Perquè, segons Josep Piñol, “estàs contaminat de tot allò que has viscut i dels llocs on has anat”.

L’etern viatge d’anada i tornada de la ciutat al poble i del poble a la ciutat comparat amb el fet de canviar la pell o abandonar la zona de confort; deixar enrere el cordó umbilical, com deien al Fòrum, acaba sent una finestra cap a noves perspectives artístiques. Com el viatge a Hong Kong que va portar Sabala a expressar-se lliurement i de forma elegant a tot color; el trasllat a Berlín i l’estada a Colòmbia que van dixar empremta en els dibuixos de Blanch o la decisió de tornar a les Terres de l’Ebre per a començar de nou, des de les arrels Piñol, i des del dolor Díaz, ambdós lligats per la Nau Warhol. Seguint el mateix fil, tots partien de la idea que descobrir i aprendre de les altres cultures és essencial per a trobar les diferents identitats de cada persona.

La llibertat que aporta el viatge xoca de cap amb la poca sostenibilitat de, per exemple, agafar un avió o els recursos econòmics que es necessiten tant per a dedicar-se íntegrament a l’art com per a viatjar per plaer, uns conceptes que també van sortir entre un públic que, tot i ser molt reduït per la situació actual, va estar molt participatiu. Ignasi Blanch explicava que, per a poder ser il·lustrador, havia de separar la part artística de l’econòmica: “Quan ets artista no pots fer res més que no siga crear, perquè et surt de dins. Així que si no tens un coixí econòmic on agafar-te has de separar les dos parts. Jo, per exemple, faig classes als matins”, detallava.

Este viatge vital, si més no, en algun moment tots han pausat per tornar a les Terres de l’Ebre – o que els ha portat aquí, com a Sabala o a Díaz-, un lloc on Zaera diu que “hi ha una fluïdesa en les relacions” que, possiblement, a la capital costa més de trobar. Així ho confirmen Díaz i Piñol, explicant la facilitat de crear xarxes interseccionals a les Terres de l’Ebre, gràcies a les quals, en part, han pogut fer realitat La Muda, i que Sabala confirmava també alabant “la generositat i calidesa” de la gent ebrenca. Ara, però, la pandèmia ha posat en evidència el col·lapse de molts models urbans, per la qual cosa sembla que naixen models de vida híbrids on ja no hi cap el concepte d’establir-se definitivament, ni tampoc el d’haver d’escollir entre poble o ciutat.

Fòrum del talent

El Fòrum del Talent és una àgora de pensament i col·laboració ciutadana que va néixer fa 10 anys amb la iniciativa de crear un punt interseccional per a reflexionar sobre la societat i el territori. Un espai que fa possible que molts dels agents del territori es connecten per a impulsar nous projectes plegats tant des del vessant del món de l’educació, com de l’empresa, la cultura o la innovació.

En esta edició semipandèmica, s’han dut a terme tres sessions en diversos espais del Montsià per a reflexionar sobre si serem la generació covid, amb el neurocientífic David Bueno; l’acte de caminar com a resistència, amb l’artista Nu Díaz i, la darrera sessió, sobre mudar la pell en els trànsits, amb la Diàspora Ebrenca. El Fòrum del Talent està organitzat pel Consell Comarcal del Montsià en el marc de l’Agència de Desenvolupament del Montsià.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 46 = 47

Últimes notícies