HomeTerres de l'EbreCronologia · Gairebé quinze anys d’inconcreció amb el futur de l'Hospital Verge...

Cronologia · Gairebé quinze anys d’inconcreció amb el futur de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa

TORTOSA // La resolució del Departament de Salut sobre el futur de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa convida a fer una cronologia al voltant d’una polèmica que dura des del 2006.

 

Agost del 2006

La consellera socialista Marina Geli anuncia la construcció a Tortosa, al pla parcial de la Farinera  entre Quatre Camins i Roquetes, d’un nou hospital per a les Terres de l’Ebre.

 

Febrer del 2007

Geli visita els terrenys, encara amb el socialista Joan Sabaté com a alcalde, i anuncia l’inici de les obres per al 2008 amb la construcció del búnquer per a l’accelerador lineal de l’edifici oncològic.

 

Novembre del 2010

Eleccions al Parlament. En plena crisi econòmica, el tripartit perd la Generalitat i el nou govern de CiU, amb el conseller Boi Ruiz al capdavant de Salut i amb Ferran Bel com a alcalde de Tortosa, dixa el projecte del nou hospital al calaix.

 

Febrer del 2011

Salut atura el projecte del nou hospital de Tortosa i l’ajorna fins al 2013. El conseller Ruiz diu que no en qüestiona la necessitat de construir-lo. 

 

Maig del 2011

La Comissió de Salut del Parlament aprova, amb el vot en contra de CiU, una proposta de resolució d’ERC que insta el govern a reconsiderar l’ajornament del nou hospital de Tortosa fins al 2013. La negativa de CiU arriba uns mesos després que l’Ajuntament aprovés per unanimitat una moció en la mateixa línia, consensuada per tots els grups polítics.

 

Maig del 2016

Un cop assumida i digerida la impossibilitat de fer un nou hospital a curt termini, Salut ara ja en mans d’ERC, estudia actuar al talús de l’hospital actual -recuperant un avantprojecte del 2013 que no havia transcendit- per consolidar-lo i fer-hi un aparcament en alçada.

Maig del 2017

El Govern i l’Ajuntament, encara amb Bel com a alcalde, aposten per actuar al talús com a opció més resolutiva, ja que permet convertir l’hospital en urbà -amb una escala mecànica i ascensor-, millorar l’accés amb 400 places d’aparcament i ampliar l’hospital amb 4.500 nous metres quadrats d’equipament assistencial -a sobre de l’aparcament-. S’evita l’accés rodat per la carretera de la Simpàtica. El director territorial de Salut, el republicà Ismael Piñas, justifica en una entrevista al setmanari l’ebre que “demanar un hospital nou és tindre mentalitat del segle XX”, i defensa l’ampliació del Verge de la Cinta i un model cada cop amb menys hospitalització. 

 

JULIOL DEL 2017

El conseller de Salut, el republicà Toni Comín, anuncia formalment que Salut ampliarà l’Hospital de Tortosa aprofitant la construcció del nou pàrquing al talús. El ple rebutja la construcció del nou hospital a la Farinera proposada per Movem i el PSC. Comín parla d’una ampliació “possible, creïble i viable”, però admet que es tracta d’una obra d’una “complexitat immensa”. El Departament encarrega a la pública Infraestructures.cat la redacció de l’avantprojecte d’ampliació de l’hospital i anuncia que les obres podrien començar a principis del 2018. 

 

Gener del  2018

Després de la tensió política extrema de la tardor del 2017, Infraestructures trau encara a licitació per 800.000 euros la redacció del projecte de l’aparcament. El cost de l’actuació global, sumant-hi la futura ampliació del centre sanitari, es fixa en uns 25 milions.

 

Març del 2019

Salut no garantix que el nou aparcament per a l’hospital es puga fer amb el pressupost de la Generalitat prorrogat. 

 

Febrer del 2020

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, després d’una reunió amb la consellera de Salut, denuncia que el Departament “ha trencat el consens”; s’ha fet enrere i no vol fer l’aparcament al talús. La directora territorial, la republicana Mar Lleixà, assegura que l’opció no està descartada del tot però admet que hi ha moltes dificultats tècniques i econòmiques i que no garantix el creixement assistencial que l’hospital necessita en un futur. Anuncia que l’ICS farà un informe per a avaluar les diferents possibilitats i no descarta recuperar la idea de fer un hospital nou.

 

Novembre del 2020

Salut anuncia la seua nova proposta: una ampliació més ambiciosa, amb aparcament soterrat i fora de l’àmbit del talús, amb una actuació global el cost de la qual s’enfila fins als 45 milions en cinc anys. 

 

 

 

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

10 + = 16

Últimes notícies