HomePolíticaCruset: “Hem d’aturar l’obsessió de l’Estat espanyol en laminar el nostre model...

Cruset: “Hem d’aturar l’obsessió de l’Estat espanyol en laminar el nostre model universitari i de recerca”

Junts defensarà al Congrés dels Diputats la transferència de beques i ajuts, mecanismes per evitar la precarietat dels investigadors i l’ús del català en el sistema de coneixement.

El cap de llista de Junts del sud de Catalunya al Congrés dels Diputats, Josep Maria Cruset, ha subratllat que “l’Estat espanyol fa de tot i més per laminar el nostre model universitari i de recerca. Tots els governs espanyols hi tenen obsessió. Per això, hem d’aturar-ho i, en el sud de Catalunya, cal protegir l’excel·lència de la Universitat Rovira i Virgili”, ha assenyalat el candidat després de mantenir una reunió aquest matí amb el rector d’aquesta universitat, Josep Pallarès.

Durant la sessió de treball, Cruset ha explicat al rector de la URV les exigències que Junts traslladarà al Congrés dels Diputats després de les eleccions del 23 de juliol perquè “és evident que l’Estat espanyol perjudica greument l’autonomia de les universitats catalanes i el nostre model de coneixement i recerca”.

El cap de llista ha ressaltat que el Govern espanyol no permet que Catalunya tingui la competència i el fons de les beques i ajuts a l’estudi o que no ofereix els mecanismes ni la dotació pressupostària adient per a una estabilització que freni la precarietat laboral en el sistema de coneixement. També ha posat de manifest que impedeix retornar el 100% de l’IVA de la recerca, que no destina recursos suficients en recerca i que no garanteix l’ús del català en el sistema de coneixement de Catalunya.

Cruset ha refermat que, des del Congrés dels Diputats, Junts impulsarà totes les iniciatives legislatives necessàries perquè “la URV mantingui la mateixa força i empenta”, ha afirmat. Segons Cruset, “la Universitat Rovira i Virgili contribueix enormement en el desenvolupament econòmic, social i cultural de la nostra demarcació: Genera oportunitats enormes perquè té unes potencialitats increïbles”. “És un dels nostres tresors més preuats. De fet, el futur del nostre territori i de la URV van lligats de la mà”, ha remarcat el candidat acompanyat de la número 5 de la llista i segona tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Valls, Sònia Roca.

Visita a l’ecoplanta del Morell 

Abans de la reunió amb el rector de la URV, el cap de llista de Junts ha visitat l’ecoplanta del Morell, que entrarà en funcionament el 2026 i que representarà un nou paradigma en la gestió de residus. “Aquest projecte situa el sud de Catalunya al capdavant de la transició verda i de la sostenibilitat”, ha concretat Cruset.

Aquesta planta impulsada tindrà la capacitat d’assumir 400.000 tones anuals de residus urbans no reciclables, que transformarà en 240.000 tones de metanol circular, una matèria primera per la indústria química i per fabricar biocarburants. “Representarà un nou canvi de paradigma en la valorització de residus”, ha sentenciat.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 1 =

Últimes notícies