HomeMedi AmbientGreenpeace alerta que cal retallar regadius i apunta que un 7 %...

Greenpeace alerta que cal retallar regadius i apunta que un 7 % dels catalans estan sobre àrees en tensió

Greenpeace va presentar un informe que conté dades que alerten que el regadiu és insostenible. Segons l’organització, les reserves d’aigua superficial han disminuït uns 10 punts percentuals de mitjana en una dècada i la tendència es manté a la baixa. En el cas de Catalunya, apunten que el 7% dels regadius es troben en àrees amb tensió a causa del mal estat de les aigües subterrànies i per situar-se sobre zones vulnerables als nitrats. A l’Estat, la superfície regada ha augmentat en 536.295 hectàrees, un 16%, entre 2004 i 2021, i critiquen que la planificació hidrològica estatal, aprovada fins a 2027, continua incrementant regadius a les conques de l’Ebre, Duero, Guadiana o Segura, ja afectades per la falta d’aigua.

Des de l’organització afirmen que hi ha “aigua escassa, contaminada i mal gestionada” i dins la seva campanya Salvar l’Aigua han presentat un informe que té com a títol ‘La bombolla del regadiu a Espanya’. Així, apunten que les aigües subterrànies no poden ser l’única font alternativa, ja que el 44% ja estan en mal estat i, les que encara són utilitzables, han de ser reserves d’aigua extremadament ben gestionades i controlades per al futur. Per tant, des de Greenpeace assenyalen que cal reduir el consum i apunten que si un 80 % va cap al regadiu, “sembla evident que és el primer sector en què es fa necessària una retallada”.

Pel que fa a les àrees amb tensió de Catalunya, es concentren sobretot a dos zones costaneres de les conques internes de Catalunya: a Girona occidental i al nord de la conurbació de Reus-Tarragona. A la vall de l’Ebre, tot i la vulnerabilitat i la contaminació per nitrats a causa de l’agricultura i la ramaderia industrial, hi ha poques masses d’aigua en mal estat quantitatiu, i per això les zones tensades també són escasses. Només hi ha una àrea amb tensió al sud del delta.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 25 = 29

Últimes notícies