Escric això des de Cuyo Chico, un petit poblet de majoria quítxua, en plena Vall Sagrada dels Inques, als Andes peruans. Aquí acaben quatre mesos de viatge per gravar la quarta temporada del programa de TV Ebrencs pel món (Canal TE). He entrevistat més d’una vintena d’ebrencs a Suïssa, Argentina, Uruguai, Brasil, Xile i Perú.
Amb Nerea, una oceanògrafa planera, hem navegat per la Patagònia xilena. Amb Jordi, un rapitenc adoptat, el què hem navegat ha estat l’Amazones brasiler. A La Plata (Argentina) i Montevideo (Uruguai) he passejat amb la flixanca Rosita, de 93 anys, i amb la tortosina Maria Cinta, de més de 80 anys, memòria viva de l’emigració ebrenca a Amèrica als inicis de la postguerra.
Molt bèstia l’experiència a Lima (Perú), amb Jordi, el tortosí enviat especial del Papa, amb qui vaig presenciar el procés de dissolució d’una organització catòlica molt poderosa al país, amb múltiples casos d’abusos sexuals i corrupció econòmica.
Al programa també pensem en el possible retorn del talent. Josep, de la Fatarella, viu a Lausana (Suïssa) i ha treballat al CERN, un dels centres d’investigació més importants del món, i ara ho fa en innovació a la seu mundial de Nestlé. Amb Marta (Corbera d’Ebre), la seua dona, volen tornar a casa per poder criar la seua filla a la Terra Alta. Mariona (Horta de Sant Joan), una de les principals expertes en enologia i viticultura a Xile, ha rebut el prestigiós contracte d’investigació Ramón y Cajal i podria tornar a la URV. I més enllà: Valeria, la dona peruana de Robert, un educador caní tortosí, anirà en breu a viure a l’Ebre. I amb ella, els 2,6 milions de seguidors que té a TikTok. Sabrà el territori aprofitar totes aquestes oportunitats?