HomeTerres de l'Ebre"Decepció i indignació" de la Taula de Consens del Delta per les...

“Decepció i indignació” de la Taula de Consens del Delta per les propostes del Pla de Protecció del Ministeri

TERRES DE L’EBRE // Els representants de la Taula de Consens del Delta s’han mostrat “decebuts i indignats” amb els plantejaments del Pla de Protecció del Delta que els va presentar aquest dimecres el Ministeri per a la Transició Ecològica. Lamenten que no incorpori “propostes consensuades” i adverteixen que l’estratègia que es planteja “xoca frontalment” amb les premisses de protegir i mantenir la morfologia actual de la plana deltaica, tant com sigui possible. Alcaldes i regants han demanat una reunió tècnica de caràcter urgent per intentar “reorientar” l’estratègia que planteja el Ministeri i també una reunió amb la ministra i vicepresidenta del govern espanyol, Teresa Ribera.

El nou Pla de Protecció del Delta que el govern espanyol tindrà acabat a final d’any ha generat “dubtes i preocupació” entre els alcaldes, les comunitats de regants i els agents socials de la zona. La Taula de Consens lamenta que “després de dècades d’inacció”, el govern espanyol deixi perdre el domini públic marítim i terrestre del litoral deltaic que s’ha enfonsat sota el mar i que no es vulgui recuperar, com proposa el Pla Delta.

Rebutgen també l’estratègia de permetre retrocedir fins a 500 metres a la platja de la Marquesa o 450 metres a la Platja de l’Alfacada, “donant per perduda la batalla per protegir la integritat d’aquests espais”. “Ens condemna a veure com any rere any el mar engoleix al Delta”, denuncien. Qualifiquen “d’incoherent” que es plantegin aquests retrocessos o la transformació d’arrossars en habitats d’interès natural, i es vulgui “inspirar confiança” al territori amb estudis per fer arribar més sediments al riu o amb “una gestió eficaç de les sorres litorals”.

La Taula de Consens es mostra “sorpresa” perquè el Pla de Protecció del Delta només contempli una inversió de 3,9 MEUR dels 17.000 MEUR dels fons europeus que s’han de destinar fins al 2023 per a la protecció de l’espai litoral i la conservació i restauració d’ecosistemes, així com perquè hagin desaparegut inversions previstes al Delta des de fa anys, com és el cas dels camins de guarda. Aquests camins, que el Ministeri ha iniciat al camí d’Alfacs, eviten que el mar es pugui endinsar fins a 3 quilòmetres a l’interior del Delta, com va passar amb el temporal Glòria.

Els agents socials, alcaldes i regants demanen “determinació, contundència i una aposta clara” de l’Estat per salvar el Delta i, convençuts que el nou Pla del govern espanyol pot ser una peça clau per salvaguardar-lo, han reclamat una reunió urgent per reconduir les propostes que incorpora, amb el consens del territori i de la Generalitat.

Redaccio ACN
Redaccio ACN
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies

-->