HomeJustíciaDenuncien a Antifrau que l'alcalde de Batea, Joaquim Paladella, ha pogut cometre...

Denuncien a Antifrau que l’alcalde de Batea, Joaquim Paladella, ha pogut cometre delictes de prevaricació i malversació de fons públics

Segons publica avui divendres l’edició paper del Setmanari L’EBRE un  grup de ciutadans han presentat una denúncia davant l’Oficina Antifrau de Catalunya acusant l’alcalde de Batea, Joaquim Paladella, dels presumptes delictes de prevaricació i malversació de fons públics per haver sufragat amb diners públics de l’Ajuntament una querella per calúmnies contra el setmanari l’ebre, absolt en primera instància per part de la justícia.

La denúncia s’ha formalitzat de forma anònima “per a evitar represàlies”, en un procediment previst per la regulació d’Antifrau com a canal de comunicació segur per als reveladors. El document de denúncia, al qual ha tingut accés este periòdic, es fonamenta en el fet que Paladella, alcalde per la UPTA, hauria pagat amb diners municipals les despeses judicials, com ell mateix ha reconegut públicament. De fet, ha argumentat que “allò que s’està defensant és l’Ajuntament” i no s’ha d’amagar “de res”, mentre que l’oposició li ha reclamat que tornés els diners als comptes municipals en lloc de carregar-hi a sobre els costos del recurs que va anunciar que presentaria contra la sentència que absolia este setmanari, que entre el 2014 i el 2015 va publicar diferents articles que qüestionaven el finançament del centre de dia de Batea.

L’absolució del mitjà i dels periodistes Josep M. Arasa, exdirector, i de l’autor dels articles i editor del periòdic, Joaquim Rambla, va ser dictada per la titular del jutjat penal número 5 de Tortosa, que va avalar l’exercici del dret a la informació. Paladella no va voler acceptar la derrota, malgrat que la fiscalia ja havia demanat arxivar el cas en set ocasions.

El grup de denunciants han decidit ara tirar endavant la denúncia a Antifrau després d’escoltar de l’alcalde que era l’Ajuntament el que es feia càrrec de la despesa. El primer que exposen en el document és que estan defensant el bé públic en entendre que s’estaria incorrent en un presumpte delicte de prevaricació i malversació de fons públics. Sostenen que és una despesa que no ve d’una querella contra l’alcalde, sinó de l’alcalde contra un tercer, i per tant l’acció criminal s’inicia de forma voluntària per part de Paladella i no en defensa de cap acte que haja fet en l’exercici del seu càrrec. També creuen els denunciants que hi ha un excés de poder, ja que s’utilitzen els diners municipals per a presentar la querella abusant de la posició de l’alcalde, ja que “la defensa del seu honor és un tema estrictament privat”. I a més a més, en tractar-se d’una sentència absolutòria, la denúncia sosté que s’ha evidenciat que els diners gastats en el plet eren innecessaris i no podien ser carregats al pressupost municipal.

La denúncia cita jurisprudència segons la qual si el querellant, en este cas l’alcalde de Batea, obté una sentència contra la seua pretensió jurídica, llavorsno correspondria mai pagar a l’Ajuntament les despeses de la querella plantejada, així com jurisprudència del Tribunal Suprem que aclarix que no es pot anticipar el pagament dels advocats. És a dir, els denunciants conclouen que si l’alcalde es querella penalment per una presumpta calúmnia cap a la seua persona, com és el cas de l’acció criminal empresa contra el setmanari l’ebre, i perd, esta querella, que és el que ha passat, estaria actuant amb abús o desviació de poder i malversació de fons públics si estes despeses les carrega al pressupost municipal.

L’Oficina Antifrau té la denúncia sobre la taula i si ho creu oportú la podria derivar a la Fiscalia. La mateixa denúncia també preveu si s’escau el mateix delicte de prevaricació per als regidors que hagen aprovat l’acord per a assumir les despeses del procediment penal

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

46 + = 47

Últimes notícies