HomeSuccessosDesarticulada una organització internacional de tràfic de drogues amb la intervenció d'11...

Desarticulada una organització internacional de tràfic de drogues amb la intervenció d’11 tones d’haixix

Els Mossos d’Esquadra i l’Agència Tributària han desarticulat una organització criminal d’abast internacional dedicada al tràfic de drogues amb al intervenció d’11 tones d’haixix. Han ingressat a presó 16 de les 23 persones implicades, entre les quals hi havia els tres principals líders que actuaven des del Maresme, Tortosa i València. En la fase d’explotació de la investigació s’han intervingut quatre embarcacions: un pesquer, un veler, un iot i una barca pneumàtica, que els investigats havien comprat i equipat amb quatre motors de 300 cavalls amb l’objectiu de fer transports d’haixix i que ja tenien preparades per traficar. També es van intervenir tres vehicles, diners, droga, telèfons mòbils, dispositius electrònics i documentació.

La investigació va començar a mitjans de desembre de l’any 2018 quan es va tenir coneixement que una organització criminal dedicada al tràfic de drogues intentava establir contactes amb persones que tinguessin la capacitat i l’experiència per dur a terme un transport d’una gran quantitat d’haixix des de les proximitats de les costes marroquines fins al Delta de l’Ebre.

L’organització tenia una gran preparació logística i capacitat per utilitzar diversos transports marítims. En aquest sentit la investigació ha posat de relleu que havien planificat des de rescats en alta mar per a enviaments de cocaïna transportats en mercants a transports transoceànics des de l’Amèrica del Sud amb velers amb capacitat per a allotjar-hi centenars de quilos de cocaïna. També podien portar tones d’haixix en vaixells de càrrega, pesquers, llanxes semirígides o velers. Finalment el sistema triat va ser el transport en velers, que es van aconseguir d’interceptar fins a en dues ocasions.

En les transaccions a gran escala vinculades al narcotràfic va haver una sèrie d’incidències que van fer demorar en el temps els transports. Aquest retard en el transport el van aprofitar els investigadors per identificar diversos membres de l’organització que preparaven un enviament amb un veler d’uns dinou metres.

Els agents van poder esbrinar que el primer transport estava previst des del Port de València per al 10 de maig de 2019 a la matinada. L’objectiu dels traficants era arribar al Mar d’Alboran per rebre la droga i lliurar-la posteriorment a Líbia. Dues patrulleres de Vigilància Duanera van aconseguir interceptar el veler en un moment que estava sent crític per a la tripulació. La sobrecàrrega de droga, amb prop de sis tones d’haixix, havia posat en l’embarcació, en risc d’enfonsar-se. Els tres van ser detinguts i el jutjat va acordar el seu ingrés a presó. El preu de la droga al mercat il·lícit hauria tingut un valor proper als 35 milions d’euros.

En el segon transport, els agents van saber que el principal investigat, un home de nacionalitat marroquina establert a Argentona, seria l’encarregat de coordinar les actuacions al Marroc. En aquest cas s’havia de carregar la droga en una llanxa en un punt de la costa, traspassar-la a un veler i dur-la a Líbia. Altra vegada van sorgir diverses complicacions que van endarrerir el transport. Els investigats van mirar d’executar sense èxit l’enviament fins a tres vegades.

La matinada del 26 de març, en el tercert transport, van aconseguir posar rumb cap a Líbia. Una patrulla de Vigilància Duanera va aconseguir abordar el veler, va detenir els tres ocupants i va comprovar que transportaven 161 fardells que contenien 5.280 kg d’ haixix valorats en uns 31 milions d’euros. Els detinguts, de nacionalitats tunisiana, algeriana i espanyola, van passar a disposició del jutjat de guàrdia de Cartagena que en va acordar l’ingrés preventiu a presó.

El 8 d’abril, es van fer quatre entrades i escorcoll, a Sueca, Vinaròs, Alcanar i Tortosa on es van detenir quatre persones. A més es va detenir dues persones més a Menorca i Cambrils. Van ingressar tots a presó excepte el detingut de Cambrils. La tercera fase va consistir en set entrades i escorcoll, una a València, un a l’Ametlla de Mar i cinc a Roquetes. Es van arrestar cinc persones, una de les quals va entrar a presó. La darrera fase, el 21 d’abril, va permetre arrestar dos integrants de l’organització a València i es van escoltar en declaració a onze persones com a investigades.

També s’ha pogut implicar a diversos dels integrants de l’organització en el delicte de blanqueig de capitals. En l’operació en el seu conjunt hi han participat les unitats regionals de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària a Catalunya, València, Balears, Múrcia i Andalusia.

 

Redaccio N.B.
Redaccio N.B.
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 3 =

Últimes notícies