HomeSense categoriaDisminueixen els abandonaments de gossos durant el confinament pel coronavirus a les...

Disminueixen els abandonaments de gossos durant el confinament pel coronavirus a les Terres de l’Ebre

L’arribada del coronavirus arreu del planeta ha generat diversos dubtes i preguntes al voltant d’esta malaltia, del seu contagi i de com protegir-nos per no contraure-la. D’entre les moltes qüestions al seu voltant, una d’elles era si els animals podien transmetre esta malaltia a les persones. Davant això, la Real Societat Canina d’Espanya (RSCE) va alertar, este dimecres, del possible increment d’abandonament de gossos durant estos dies de confinament decretat pel govern de Sánchez. Els motius podien ser-ne varis: el pànic d’alguns a què les seues mascotes els contagiessen el virus; així com el desconeixement i la manca d’informació. Però el passat mes de gener, l’Organització Mundial de la Salut, en el seu objectiu de resoldre dubtes de l’actuació del Covid-19 i la divulgació de consells per prevenir infeccions, ja va assenyalar que, fins al moment, “no hi ha evidències que els animals de companyia com gossos o gats puguen estar infectats pel virus i puguen transmetre’l”. 

Davant la possibilitat que alertava la RSCE del possible increment d’abandonaments de gossos durant estos dies de confinament, la presidenta de l’Associació Engrescats de les Terres de l’Ebre -l’actual protectora municipal d’Amposta-, Núria Espanya, manifesta que, aquí al territori ebrenc, no han notat cap increment, sinó tot just el contrari. “Està tot més tranquil”, detalla Espanya, que explica que habitualment rebia trucades cada dia de gent que volia donar el gos a la protectora, gent que s’havia trobat un gos; i ara, en canvi, gairebé no rep trucades. 

Les xifres, tot i que només fa una setmana des del confinament, són il·lustratives: normalment la protectora municipal d’Amposta recollia entre dos i tres gossos al dia; ara, però, a excepció d’este dilluns passat que, lamentablement, van trobar una bossa de brossa amb quatre cadells acabats de nàixer, només han recollit dos gossos en tota la setmana que han sigut retornats als seus propietaris. Espanya, però, alerta que la situació pot canviar si es dona el cas que comencen a augmentar les persones diagnosticades pel coronavirus al territori. “Si creix el nombre de gent malalta, que no pot fer-se càrrec dels animals que té a les finques, o que estan ingressats i no poden traure’ls a passejar… Llavors no sé què pot passar”, diu la presidenta d’Engrescats. 

 

Com ha afectat el confinament a la vida de la protectora?

Les protectores d’animals estan incloses dins dels serveis mínims establerts i, per tant, no es veuen afectades per les restriccions d’activitats pel Covid-19 a Catalunya. Segons indica Protecció Civil, les protectores d’animals poden estar obertes, però no es poden passejar els animals en grups de persones, ja que l’agrupament està restringit. La presidenta d’Engrescats afirma que durant aquests dies els gossos que tenen a la protectora, que en són al voltant d’un centenar, no surten de les instal·lacions. Tant ella, com dos voluntaris, s’hi adrecen tots els matins per netejar la protectora i donar aliments i medicaments als animals. 

L’increment exponencial de casos positius de coronavirus al país ha causat que es facin controls més estrictes i es multen totes aquelles persones que no respecten el confinament. És per això que, estes dos persones voluntàries tenen un document firmat per Engrescats, com moltes empreses han fet al seus treballadors, que justifica la seua circulació cap a les instal·lacions de la protectora. 

L’aturada massiva del país ha comportat que algunes de les adopcions que es duien a terme a la protectora hagin quedat paralitzades, i, per tant, també una font d’ingressos d’Engrescats. De moment, però, Espanya assegura que “econòmicament, si ens mantenim en la situació d’ara, estem bé”. El que realment els preocupa és el problema de capacitat que poden tenir en un futur. I és que el funcionament de la protectora no deixa de ser una roda: rescaten gossos, els tenen a les instal·lacions fins que són adoptats i, per tant, marxen gossos i poden entrar-ne d’altres. Ara, però, la roda està encallada i només hi ha el flux d’entrada, ja que les adopcions arreu del territori català i les d’Holanda s’han aturat. És esta incògnita el que preocupa a la presidenta d’Engrescats, ja que “si comencen a entrar molts animals, les despeses continuaran pujant perquè els haurem de vacunar, esterilitzar, però no podrem donar gossos i, llavors, sí que ho notarem”. 

Segons lamenta Espanya, “normalment tenim entre 30 i 40 cadells que són els que tothom vol i per això s’adopten més ràpidament. Si ara s’aturen les adopcions, estos cadells d’aquí a un mes o dos, ja seran més grans i serà més difícil que els adopten i, per tant, passaran molt més temps a la protectora. I això ens fa molta pena”. Per este motiu la protectora es va adreçar a la Policia Local per demanar que els donessen permís perquè la gent de la zona -del territori ebrenc-, sempre que tinguen un paper que els autoritza, puguen desplaçar-se a les instal·lacions dels Engrescats per a adoptar algun animal. 

 

#EnsquedemacasaEngrescats

Durant estos dies també s’han incrementat les campanyes a les xarxes socials amb diferents hashtags i la protectora municipal Engrescats també s’ha sumat a la iniciativa amb #EnsquedemacasaEngrescats. “Volíem que la gent ens enviés fotos de com estan vivint també els seus peludets i peludetes este confinament a casa, i la veritat és que, només a Facebook,  hem rebut més d’un centenar de fotografies”, fa saber Núria Espanya.  

 

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 12 = 18

Últimes notícies