El Parlament de Catalunya va acollir este dimarts 28 de novembre l’última sessió de la Comissió d’Estudi sobre la Protecció del Delta de l’Ebre, en què van intervenir alguns dels empresaris de la primera línia de mar: Aitor Ema, expropietari del càmping Bama de l’Ampolla; Salvador Cabrera, del restaurant lo Goleró i Guillermo Borés, representant de la propietat de la part privada de l’Illa de Buda.
Ema es va presentar davant la Comissió com una conseqüència de l’impacte de la regressió: “He decidit vendre el càmping a un fons inversor madrileny, que té molt de capital i si ve un altre Gloria, encara podrà fer alguna cosa. Jo ja no podia”, va transmetre, amb un punt de resignació. S’ha quedat només amb la gestió del restaurant del complex, en el qual la seua família va invertir tres milions d’euros el 2018, dos anys abans del temporal Gloria. “Ja som dos càmpings que ho hem deixat córrer al marge esquerre del Delta”, va avisar, amb referència al fet que també el càmping l’Aube de Deltebre va ser traspassat a una coneguda cadena de càmpings francesa. “Si només depenem de fons d’inversió, el futur del Delta està més negre que mai”, va concloure.
Ema va lamentar la “inactivitat” acumulada per les administracions durant 20 anys de reclamacions: “Esta comissió s’hauria d’haver fet fa 20 anys i després actuar”. No entén com no s’ha apostat per una estratègia homologable a la dels Països Baixos, on ell va treballar de més jove, i no veu lògics alguns dels projectes materialitzats com a “pedaços”, en este cas a l’Ampolla, com a reacció al Gloria: “S’ha fet una escollera i s’ha aixecat un mur sobre runa, i l’aigua menja per baix. No cal ser constructor per veure-ho”, va dir, abans de desconfiar de l’actual projecte de renaturalització d’una platja de l’Arenal que ell ha vist minvar des de menut. Ema va expressar que no ha volgut passar el problema i el maldecap a una nova generació, tot i que una de les seues dos filles estava predisposada a continuar amb el negoci.
Per la seua banda, Salvador Cabrera va demanar consens i va exhibir un cansament important envers la política: “Al Delta hem donat la confiança a tots els partits, però al final no els votaran ni les gavines. Si es perd el Delta es perdrà un trosset de cadascun de nosaltres siga del partit que siga”. Els dos emprenedors van reclamar també un dragatge de la badia del Fangar que “ja fa temps que s’hauria pogut fer”.
Borés també va ser pessimista per “l’abandonament dels darrers anys” i va advocar per una “gestió massiva de sorra del fons del mar mitjançant dragues marines per retornar a les platges l’amplada d’abans i les funcions mediambientals perdudes”. També va carregar contra els ecologistes i “alguns científics”: “Sembla que desitgen retornar al Delta del segle XVII i fer-ne un laboratori on estudiar el canvi climàtic a canvi d’un suculent finançament des dels governs”.