HomeSense categoriaDos de cada tres persones a les quals es diagnostica la malaltia...

Dos de cada tres persones a les quals es diagnostica la malaltia d’Alzheimer a Catalunya són dones

Segons les dades del sistema sanitari català, a Catalunya hi ha unes 44.000 persones diagnosticades de malaltia d’Alzheimer, i s’estima que n’hi ha unes 18.900 més que no han estat diagnosticades. La malaltia d’Alzheimer és la malaltia neurodegenerativa progressiva més freqüent entre les persones grans. L’Alzheimer és més freqüent en dones que en homes i afecta, sobretot, els majors de 75 anys. Segons el darrer informe que ha publicat el Servei Català de la Salut (CatSalut) sobre les característiques i utilització de recursos sanitaris dels afectats per la malaltia d’Alzheimer, l’any 2016 es van diagnosticar més del doble de casos en dones que en homes.

L’informe del CatSalut també ha analitzat el nivell de renda dels afectats per la malaltia. En este sentit, la taxa d’incidència incrementa a mesura que disminuïx el nivell de renda, tant en els homes com en les dones i en els diferents grups d’edat. Este fet suggerix que els determinants socioeconòmics -com l’educació i l’ocupació-, poden estar associats al risc de patir Alzheimer.

L’estudi mostra que, a mesura que augmenta l’edat, hi ha un nombre major de pacients i incrementa el percentatge dels que tenen un deteriorament més avançat. Pel que fa a la mortalitat, és superior en els homes que en les dones. En relació amb la població catalana major de 64 anys, la mortalitat d’estos pacients és de quasi cinc vegades superior. Les dones entre 65 i 74 anys són les que presenten un increment de mortalitat més gran, de més de set vegades el de les dones de la mateixa edat.

Durant l’any 2016 s’observa que, en general, els pacients amb Alzheimer fan una major utilització de recursos sanitaris ambulatoris i d’internament que la població de referència, però realitzen menys visites a l’atenció especialitzada. Els afectats per la malaltia també tenen un major consum de fàrmacs. Pel que fa a les visites al centre d’atenció primària, els homes fan una mitjana de 5 visites més l’any que la població general, i les dones, dos i mitja.

Les conseqüències de la malaltia d’Alzheimer no només afecten les persones que la patixen directament sinó també els seus familiars cuidadors. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 3 =

Últimes notícies