HomeEducacióEducació aposta per la formació professional “demanada pels sectors econòmics de l’Ebre”

Educació aposta per la formació professional “demanada pels sectors econòmics de l’Ebre”

Un any més, els estudiants de les Terres de l’Ebre que es decanten per cursar algun cicle formatiu dupliquen els que es decanten pel batxillerat. Segons les dades provisionals proporcionades pel Departament d’Educació, i a l’espera de tenir-les tancades un cop acaben els períodes d’inscripció, 3.155 alumnes s’han inscrit a algun dels cicles formatius que s’impartixen a les comarques ebrenques, mentre 1.559 han optat pel batxillerat. De fet, la directora territorial d’Educació a l’Ebre, Montserrat Perelló, assenyala que “enguany hi ha hagut una demanda ingent de formació professional”. Així, la formació professional continua sent una de les apostes clares del Departament, per la qual cosa este curs acadèmic 2021-2022 s’han implementat prop d’una quinzena de nous ensenyaments que responen a “les demandes i peticions dels sectors econòmics del món laboral del
territori”.

Especialització en ciberseguretat

El passat mes de febrer va començar a impartir-se a l’Institut Montsià d’Amposta un curs d’especialització sobre Ciberseguretat en tecnologies de la informació, i el Departament ha decidit repetir-lo. Es tracta d’una oferta formativa que té “molta demanda del món empresarial de tècnics especialitzats en ciberseguretat”, diu Perelló, que afegix “els atacs informàtics a les empreses i particulars cada cop són més habituals. D’esta manera el que fem és formar professionals que ja estan en actiu perquè puguen donar este plus a les empreses on treballen”.

Grau superior d’audiovisuals i espectacles

Continua creixent l’oferta formativa d’Imatge i So al territori. Després que el curs passat s’incorporés el Cicle Formatiu de Grau Mitjà (CFGM) de Vídeo, Discjòquei i So a l’Institut Sòl de Riu d’Alcanar, enguany el Departament ha implementat el Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS) de Realització de projectes audiovisuals i espectacles a l’Institut de l’Ebre de Tortosa. “Este cicle de grau superior evidentment havia d’estar a Tortosa per qüestions de les pràctiques i els convenis de col·laboració amb les televisions del territori”, detalla Perelló.

D’altra banda, el CFGM de Conducció Activitats Fisicoesportives en el medi natural, que es podia cursar a l’Institut de Tecnificació d’Amposta, ha canviat de règim de llei de la LOGSE (Llei orgànica general del sistema educatiu) a la LOE (Llei orgànica d’educació), per la qual cosa ara passa a anomenar-se Guia en el medi natural i de temps de lleure i, ara, en lloc de ser d’un any, en seran dos.

Novetats de graus bàsics a amposta i deltebre

La Formació Professional de Grau Bàsic (FPGB) va adreçada a aquells alumnes que no han acabat els estudis d’Educació Secundària Obligatòria (ESO). D’esta manera, poden fer esta formació de grau bàsic i després continuar amb formacions de grau mitjà. Fins ara, esta oferta formativa només estava a Roquetes, amb dos cursos en l’especialitat d’Imatge Personal; i des d’este curs també pot cursar-se a l’Institut de Tecnificació d’Amposta, un FPGB adreçat a l’Accés i conservació en instal·lacions esportives; així com un d’Informàtica d’oficina a l’Institut de Deltebre.

Auxiliars aqüícoles i de vivers i jardins

També s’ha ampliat l’oferta dels Programes de Formació i Inserció (PFI) adreçats als jóvens de 16 anys que no tinguen el títol de graduat en ESO. Un d’Auxiliar d’activitats aqüícoles a l’Institut d’Estudis Aqüícoles i Ambientals de Catalunya, a la Ràpita; i un d’Auxiliar de vivers i jardins, a l’Institut Sòl de Riu, d’Alcanar. Tal com indica la directora territorial d’Educació a l’Ebre, “estem treballant amb l’alumnat que no ha aconseguit acabar l’ESO perquè es puguen graduar i puguen seguir estudiant”.

Cinc nous certificats de professionalitat

Els certificats de professionalitat, que compten amb la col·laboració del Servei d’Ocupació de Catalunya, són documents oficials que acrediten les competències professionals i garantixen que la persona que l’obté té els coneixements, les habilitats i les aptituds per a desenvolupar una activitat laboral. “Sovint són alumnes grans qui els cursen. Encara no tenim les dades territorialitzades, però a Catalunya, més del 50% de preinscrits eren majors de 20 i també de 25 anys. No es tracta, doncs, d’una continuïtat en l’alumnat, sinó de gent que vol tornar a estudiar, gent que s’ha quedat a l’atur i veu en la formació professional una oportunitat”, explica Perelló.

En este sentit, a l’Institut Terra Alta, a Gandesa, es pot cursar el nivell 1 d’Operacions auxiliars de muntatge i manteniment de màquines; a l’Institut de l’Ebre, a Tortosa, el nivell 2 de Muntatge i manteniment d’instal·lacions solars fotovoltaiques, així com el nivell 2 de Mecanització per arrencament de ferritja; a l’Institut de Flix, també el nivell 2 de muntatge i manteniment d’instal·lacions solars fotovoltaiques; i, per últim, el d’Activitats d’engreix d’espècies aqüícoles a l’Institut d’Estudis Professionals aqüícoles i ambientals de Catalunya, a la Ràpita.

Dos noves ofertes de batxillerat i grau mitjà

Este curs 2021-2022 també s’amplia l’oferta formativa de dobles titulacions en 3 anys de batxillerat i cicle mitjà a l’Ebre. Fins ara, només hi havia a l’Institut Julio Antonio de Móra d’Ebre l’opció de cursar els dos anys de batxillerat i el CFGM de decoració de ceràmica; i, ara, s’incorpora a l’Institut de Tecnificació d’Amposta, la doble titulació de batxillerat i el CFGM d’Ensenyament Esportiu Salvament i Socorrisme; i a l’Institut Ramon Berenguer IV i l’ESARDI (Escola d’Art i Disseny d’Amposta), el batxillerat i el CFGM d’Arts Plàstiques i disseny en Assistència al producte gràfic imprès.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

11 + = 20

Últimes notícies