HomeSense categoriaEl 2 d'abril Dia Mundial de la conscienciació de l'Autisme el pont...

El 2 d’abril Dia Mundial de la conscienciació de l’Autisme el pont de Tortosa s’il·luminarà de blau

L’Organització de les Nacions Unides (ONU) va declarar el dia 2 d’abril com a Dia Mundial de la conscienciació de l’Autisme.

Per aquest motiu, arreu del món, es fan moltes activitats amb la temàtica de l’autisme. Entre aquestes activitats hi ha la campanya Il·lumina’t de Blau (color simbòlic de l’autisme) que consisteix en que edificis i monuments emblemàtics de tot el món aquest dia s’il·luminen de color blau. Tortosa també participarà il·luminant de blau el Pont de l’Estat sobre el riu Ebre.

Per celebrar aquesta diada, l’Associació Trastorn Espectre Autista Terres de l’Ebre (ATEATE) organitza la “Tertúlia Autisme en 1a. persona”, amb la participació de Mariona i Miquel, la protagonista del documental «Peixos d’Aigua Dolça (en Aigua Salada)» i l’autor del llibre «El Camino de la Vida», joves que ens explicaran les seves vivències.

Però, quan parlem d’autisme, a què ens referim? El Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) és una afectació del neuro-desenvolupament i del sistema nerviós, donant lloc a dificultats en la comunicació, la interacció social i la conducta. També presenta altres símptomes com comportament repetitiu, dificultats per afrontar canvis inesperats, tenir uns interessos restringits, dificultats d’adaptació a les exigències de la vida quotidiana, etc.

La majoria de persones amb autisme són molt sensibles als estímuls sensorials: sorolls, temperatura, llum, tacte, pressió sobre el cos i les extremitats, gustos, olors, etc.

El terme espectre vol dir que els símptomes i el grau de severitat poden ser molt variables entre les persones el pateixen.

Es manifesta ja en els primers anys de la infància i perdura per sempre. La major part d’aquesta població requereix una gran ajuda durant tota la seva vida i requereix de suports individualitzats, especialitzats en diferents contexts (escolar, laboral, social, etc.)

Totes aquestes necessitats impacten no sols en la persona sinó també en la seva família.

En els últims quaranta anys s’han multiplicat els casos de TEA detectats i diagnosticats en tot el món. En els darrers temps, els estudis epidemiològics mostren que de cada 100 naixements 1 és un cas amb TEA, en l’actualitat s’està parlant de 1 cada 68 naixements, i és molt més freqüent en el sexe masculí que en el femení. Es parla que a nivell estatal hi ha vora 500.000 persones afectades.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 85 = 94

Últimes notícies