HomeSalutEl 3DLab de l’HTVC celebra el segon aniversari amb noves instal·lacions i...

El 3DLab de l’HTVC celebra el segon aniversari amb noves instal·lacions i iniciatives

El 3DLab és un espai tecnològic que va néixer ara fa dos anys a l’ICS Terres de l’Ebre com un equip multidisciplinari per a donar suport als professionals sanitaris de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC), mitjançant l’ús de la tecnologia 3D.

L’objectiu del 3DLab  és augmentar la seguretat i precisió en les intervencions, així com optimitzar els temps quirúrgics i, per l’altra, facilitar la comunicació entre els professionals i la comprensió de les patologies per part del pacient.

Aquesta iniciativa innovadora, liderada per José M. Molina Márquez, traumatòleg, i Èric Barreda Prades, bioenginyer amb formació i experiència en la segmentació i impressió 3D, és un dels projectes líders en aquesta temàtica en l’àmbit català.

Aquest mes de setembre, el 3DLab ha iniciat el nou curs estrenant instal·lacions a la zona de la terrassa de l’HTVC, a la planta primera de l’antiga Escola d’Infermeria, després de les obres de remodelació de l’espai.

Amb les noves instal·lacions, el 3DLab, vinculat inicialment al Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia amb el nom de Laboratori 3D Atmosfera, ha fet un salt per a donar resposta a les necessitats de la resta de Serveis de l’ICS Terres de l’Ebre.

El doctor Molina explica que el repte del 3DLab ara és “seguir treballant per a l’optimització de la planificació d’intervencions quirúrgiques a través de la simulació avançada de cirurgies complexes, i per afavorir el desenvolupament de projectes de docència, simulació i I+D”.

Entre altres funcions, el 3DLab ofereix eines informàtiques tipus CAD per a fer reconstruccions tridimensionals d’una regió anatòmica i simular una intervenció quirúrgica per a determinar la seua viabilitat. També pot fabricar rèpliques anatòmiques exactes del pacient a partir d’aquestes reconstruccions 3D virtuals, permetent a l’equip mèdic practicar prèviament la intervenció i seleccionar d’una manera més acurada el material a implantar. D’altra banda, pot dissenyar guies i eines quirúrgiques personalitzades i adaptades a l’anatomia del pacient que milloren la precisió de la tècnica.

Una altra de les tasques que porta a terme el 3dLab és la impressió de models per a la simulació i docència. Èric Barreda explica que “amb el disseny i fabricació de models anatòmics per a tallers docents podem abaratir costos i aconseguim nous models adaptats a les necessitats del centre, afavorint la qualitat de la docència”. De fet, aquest mes d’octubre està prevista una nova formació dirigida a residents de l’HTVC sobre habilitats tècniques, que inclou diversos models fabricats per part del 3DLab.

A més, en l’actualitat el 3DLab també està treballant per implementar un sistema de gestió de la qualitat a la unitat per tal de garantir l’excel·lència en el servei.

Galeria d’imatges:

Fotos: Cedides

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 22 = 30

Últimes notícies