La crisi de preus que afecta el món de la pagesia no ha deixat al marge el sector de l’oli ebrenc, que enguany, malgrat la recuperació de la producció, no pot celebrar una bona campanya, ja que el preu de l’oli s’ha enfonsat per sota dels dos euros el quilo. “El preu de l’oli ha tocat fons i no compensarà la collita d’enguany, que serà de molta producció”, explica Pere Albacar, gerent de Soldebre, la principal cooperativa olivarera del territori. Les pluges de finals de l’estiu passat i els aiguats de finals d’octubre han ajudat a recuperar la producció d’oli que Soldebre calcula que serà el doble de la dels darrers anys.
El sector arrossegava gairebé quatre anys de sequera o de produccions molt baixes, i enguany, malgrat la recuperació de la producció -que en el cas de Soldebre superarà els 3,5 milions de quilos- la campanya vindrà marcada pel baix preu de l’oli d’oliva venut a granel i que ara se situa a 1,90 euros el quilo, pràcticament la meitat dels 3,5 euros que es pot arribar a pagar en una campanya normal.
L’excés de producció i la imposició d’aranzels dels Estats Units sembla estar al darrere de la gran davallada del preu de l’oli d’oliva i es tem, fins i tot, que alguns pagesos no puguen fer front als costos de producció de la pròxima campanya. Unió de Pagesos ha exigit solucions urgents a la Comissió Europea per a frenar la “crisi de pertorbació de mercat” de l’oli
d’oliva. Fins ara s’han emmagatzemat 171.800 tones d’oli per a intentar recuperar el preu en origen, però “els preus han continuat caient” al gener i advertixen que quan surte al mercat tot l’oli emmagatzemat es trobarà amb tot l’oli de la nova campanya, que està ja a punt d’acabar. La unió de Pagesos demana mesures extraordinàries amb ajuts per a la retirada de producte per a biodièsel i reduir així els estocs.
Promocionar l’oli de qualitat
Entre les mesures que proposa UP per a sortir de la crisi de preus de l’oli d’oliva hi ha el de dotar les DOP, les denominacions d’origen protegides, de recursos per a promoure “una cultura de l’oli basada en la qualitat, que és el que pot aportar valor afegit en un mercat globalitzat”. I és que l’actual crisi de preus del sector de l’oli afecta sobretot el mercat de l’oli a granel, en canvi la fluctuació tan gran de preus deixa al marge els olis de gamma verge extra de categoria gurmet i premium que es mantenen gairebé al mateix preu. “És una producció que aporta molt de valor afegit”, insistix Pere Albacar, que recorda que Soldebre ha incrementat en els darrers anys un 40% la comercialització d’oli envasat. Actualment la cooperativa destina un 60% de la producció a la venda a granel i la resta es comercialitza sota les seues marques Cast i Aureum. “La producció d’oli a poc a poc ha anat evolucionant. A les Terres de l’Ebre és un sector amb molt de potencial. Tenim unes varietats úniques i singulars que fa que puguem produir un oli molt diferent al de la resta del món”, reivindica Albacar. De fet no és casualitat que diferents olis de les Terres de l’Ebre hagen destacat en els darrers anys a la guia Flos Olei. Albacar destaca també que, a poc a poc, el consum quilòmetre zero va guanyant més terreny i actualment el principal mercat de l‘oli envasat de Soldebre és Catalunya, seguit de països europeus com Alemanya o Anglaterra.
El futur passa pel regadiu
El sector de l’oli travessa actualment un moment de desmotivació, ja que tot el treball i la bona producció no s’ha vist compensat amb el preu. “Volem mercats més sòlids i necessitem estabilitat en el preu i en la producció”, insistix Albacar. Respecte al futur del sector, el gerent de Soldebre té clar que s’ha d’anar cap a l’agricultura de precisió: “el regadiu és fonamental si volem que les Terres de l’Ebre, el principal productor d’oli de Catalunya, siga un cultiu modern i avançat. Necessitem agricultura de precisió per a fer que les explotacions siguen viables”.
En una situació d’emergència climàtica, “no podem estar sempre mirant al cel” reflexiona, Pere Panisello, president de la Fira de l’Oli de Jesús, que considera l’impuls del regadiu del canal Xerta- Sénia com a fonamental per als productors d’oli del Baix Ebre i el Montsià. “Per a tenir una bona producció es necessita aigua i els pagesos veuen el regadiu com una esperança per a poder sobreviure”, ha conclòs.