HomePolíticaEl canvi de nom oficial de ‘la Ràpita’ podria ser efectiu el...

El canvi de nom oficial de ‘la Ràpita’ podria ser efectiu el primer semestre de 2022

La pregunta que molts rapitencs i rapitenques es fan ara, un cop aprovat inicialment el canvi de nom oficial del municipi al ple del passat mes de novembre, és ‘i ara què?’. Doncs, ara, encara caldrà esperar uns mesos perquè el canvi de nom de ‘Sant Carles de la Ràpita’ a ‘la Ràpita’ siga aprovat definitivament per la Generalitat de Catalunya, que és l’organisme competent en els canvis de denominacions dels municipis.

Així, doncs, segons expliquen fonts de l’Ajuntament de la Ràpita, ara, després de l’aprovació inicial pel ple corporatiu en majoria absoluta -un requisit que demana la llei per a canviar el nom d’un municipi-, este acord s’ha d’exposar al públic. En este sentit, l’acord ha d’estar publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, que, segons apunten estes fonts, podria ser que sortís publicat el dia 10 de desembre, també al Butlletí Oficial de la Província de Tarragona (BOT), i al tauler d’anuncis del mateix Ajuntament, durant un termini no inferior a 30 dies hàbils -sense comptar caps de setmana ni festius-. Durant este termini, poden presentar-s’hi al·legacions i suggeriments.

Aquí, s’hi obren dos escenaris possibles. El més senzill i ràpid és que, un cop passats estos 30 dies hàbils, no s’hi hagen presentat al·legacions ni suggeriments. Aleshores, l’acord inicial quedaria aprovat definitivament. L’altre, és que hi haja al·legacions o suggeriments, que, en este cas, s’han de contestar i resoldre, de forma motivada, acceptant-les o denegant-les. Segons apunten les fonts municipals, estes al·legacions o suggeriments, les ha de resoldre el mateix òrgan que ha pres l’acord d’aprovació inicial, és a dir, el ple de la Ràpita.

Per a entrar-ho a ple -i això és el que podria allargar-ne el procés més temps-, prèviament ha d’haver-hi un informe jurídic en el qual se’n determine aquella al·legació, així com una proposta, en este cas, de l’alcaldia, d’acord amb l’informe jurídic, estimant-ho o desestimant-ho; que després ha de passar per comissions informatives, i d’allà, al ple. Un cop resoltes les al·legacions, l’acord inicial quedaria aprovat i ja no caldria que s’exposés públicament. De moment, al tancament d’esta edició, tots els grups polítics a l’oposició -JxCat, mR i PSC- han indicat al setmanari l’ebre que no tenen intenció de presentar-hi al·legacions.

Un cop aprovat l’acord inicial del canvi de nom des de l’Ajuntament, s’ha de muntar tot l’expedient administratiu que s’ha de traslladar a la Direcció General de l’Administració Local, la qual forma part del Departament de Presidència de la Generalitat, que serà qui, de conformitat amb l’expedient, n’atorgarà el canvi de nom. Així, s’ha d’elaborar l’expedient, adjuntant-hi la memòria, l’informe que ja es disposa de l’Institut d’Estudis Catalans, els certificats dels acords del ple, les al·legacions presentades -en cas que n’hi haja-, i els informes, entre d’altres. Un cop es trasllade l’expedient, amb registre d’entrada a la Generalitat, l’ens autonòmic disposa d’un termini de dos mesos per a atorgar-ne el canvi.

A partir d’aquí, la Generalitat ha d’inscriure el canvi de nom al Registre d’Entitats Locals, després, publicar-ho al DOGC; i, aleshores, l’aprovació serà efectiva. A més, se n’ha de donar comptes a tots els organismes competents; per exemple, al Departament de Cultura, el de Polítiques Digitals i Territori, l’Institut d’Estadística, l’Institut de Cartografia, l’Institut d’Estudis Catalans, i al Registre d’Ens Locals de Catalunya i el d’Espanya. Amb tot, podria ser que el canvi de nom es fes efectiu durant el primer semestre del 2022.

 

‘Cap impacte per a la ciutadania’

L’altra pregunta que pot passar per la ment de la ciutadania de la Ràpita és si el canvi de nom suposarà algun impacte per a ells. Les fonts municipals, i també el regidor d’Hisenda i Promoció Econòmica de la Ràpita, Albert Salvadó, diuen que este serà de “zero”. En l’àmbit legal, el canvi de nom no els suposarà cap esforç, perquè el canvi es farà automàticament. Seran les mateixes administracions, entitats, organismes i institucions les que en materialitzaran el canvi. Així, no caldrà fer cap “acte jurídic” per part de la ciutadania, de les empreses ni de les entitats jurídiques. “No hi haurà cap dificultat afegida per a ningú, ni per a canviar el DNI -el nom del qual es canviarà quan es vaja a renovar, ni per a anar a notaris per a fer canvis d’escriptures”, assenyala Salvadó.

L’únic impacte que pot haver-hi, per esmentar-ne un, està relacionat amb l’àmbit publicitari i el màrqueting. Per posar-ne un exemple: aquella empresa o comerç que tinga fet material publicitari -targetes, adhesius, bosses comercials, o els rètols de la furgoneta d’empresa, etc.-, en què aparega ‘Sant Carles de la Ràpita’, o que haja comprat dominis amb este nom, pot decidir canviar-lo, o no, a títol personal.

En este sentit, Salvadó assenyala que, un cop aprovat definitivament el canvi de nom per part de la Generalitat, el consistori procedirà a efectuar-ne el canvi als documents oficials “de manera immediata” i ho demanarà a les administracions competents. “A partir d’aquí, el canvi serà progressiu”, diu el regidor d’Hisenda, i assenyala que “durant un temps conviurem en totes dos nomenclatures. I no passa res. A poc a poc, s’anirà dixant el topònim de ‘Sant Carles de la Ràpita’ i anirà apareixent ‘la Ràpita’ a tot arreu”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 41 = 45

Últimes notícies