HomeSocietatEl caragol punxenc triplica el seu preu mitjà anual per festes de...

El caragol punxenc triplica el seu preu mitjà anual per festes de Nadal

El passat divendres avançàvem en l’edició en paper del Setmanari l’Ebre en el seu número 1.059, que més enllà de les trobades familiars i les compres de Nadal, els altres protagonistes, i també motiu de moltes reunions, són els àpats, en què sovint el peix i el marisc tenen una forta presència. És per això que durant les setmanes prèvies a les celebracions nadalenques estos productes veuen incrementar-se el preu davant l’augment de la demanda, una tendència que es repetix any rere any al conjunt de les llotges catalanes. En este sentit, enguany els més buscats estan sent els llagostins, el polp roquer, el rap i la gamba blanca, segons ha detallat el secretari de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita, Joan Balagué.

Els llagostins acostumen a tenir una forta presència en estes dates, i tot i que enguany continuen situant-se entre els més demanats. Això no s’ha traduït en un fort increment dels preus respecte de l’any passat, ja que se n’estan capturant bastants -este dimarts, fins a 500 kg; i durant tot l’any se n’han pescat 46.600 kg-. De fet, este mateix dia el preu en subhasta dels llagostins s’enfilava a trenta euros el quilo, i de mitjana durant estes setmanes prèvies a Nadal rondava els 25 €/kg, unes xifres similars a les de l’any passat, en què en algun punt, fins i tot, va superar els 30 €/kg.

Sí que s’ha apujat el preu del polp roquer, ja que enguany hi ha hagut un descens de les captures: se n’han pescat fins a 44.000 kg durant tot l’any, i ara també hi ha algunes confraries de veda biològica, cosa que ha fet que s’apugen els preus fins als 14 €/kg”, indica Balagué.

Altrament, el secretari de la Confraria de Pescadors de la Ràpita assenyala que el caragol punxenc “s’ha apujat molt respecte del preu mitjà anual”, i ha arribat, fins i tot, a triplicar el seu preu. Així, estos dies, en subhasta, ha arribat a enfilar-se als 30 €/kg, i s’allunya dels 10 €/kg que acostuma a costar. Quant a captures, “no n’hi ha gaire”, apunta Balagué, que afegix que “este dimarts en vam agafar 180 kg, i durant tot l’any n’hem capturat uns 24.000 kg”.

També s’ha incrementat el cost del rap, un dels peixos “més demanats” per Nadal, que ha situat el preu en subhasta d’estos dies als 10 €/ kg. Un altre dels productes que ha agafat més tirada enguany és “la gamba blanca, i els exemplars més grossos han arribat a costar 38 € el quilo”, diu Balagué, que afegix que “habitualment, una mida normal d’este exemplar, té un cost d’11 euros el quilo”.

En contrast amb el rap, la galera i el lluç estan tenint molt poca demanda en estes festes, per la qual cosa els preus han anat a la baixa, fins a situar-se en xifres “poc habituals”. El preu de venda, este dimarts, de la galera va situar-se als 3 €/kg, i el del lluç, a 5 €/kg. Quant a les captures, este dimarts van pescar-se 200 kg de galeres i 760 kg de lluç. D’altra banda, el cranc blau, del qual durant l’any s’han capturat fins a 192.000 kg, ha superat el preu a l’alça de l’any passat -que se situava en els 9 euros el quilo- i enguany s’ha enfilat als 13 €/kg, mentre que les espardenyes, que acostumen a tenir un preu mitjà de 88 €/kg, ara, per estes dates, s’està venent a 100 € el quilo. Amb tot, un estudi estatal de Funcas assenyala que els àpats de Nadal d’enguany seran “més austers” que els del 2021 per l’impacte de la inflació.n

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

42 + = 52

Últimes notícies