HomeSense categoriaEl Celler Piñol de Batea ensenya com fer tasts de vins des...

El Celler Piñol de Batea ensenya com fer tasts de vins des de casa

Amb l’objectiu d’apropar-se al seu públic i transmetre la passió, l’amor pel vi i les vinyes, tot i la dificultat que genera el confinament, el Celler Piñol inicia una sèrie de tasts de vins en línia perquè tot aquell que vulga, s’anime a degustar esta beguda des de casa. Així doncs, cada setmana ens proposaran tastar un dels seus vins del celler mentre dure l’estat d’alarma. 

L’enòloga del Celler Piñol, Cristina Borrull, amb poc més de cinc minuts, explica en què consisteix el tast d’un vi i quines són les tres característiques bàsiques en què ens hem de fixar a l’hora de degustar esta beguda procedent del raïm, aplicant-ho en un cas pràctic. La vista, l’olfacte i el gust són els sentits que agafen protagonisme en esta pràctica. La primera proposta d’esta iniciativa és L’Avi Arrufí, una garnatxa blanca del 2017 vinificada en tancs d’acer inoxidable, i després criada durant set mesos dins de botes de roure francès. L’Avi Arrufí va obtenir la medalla d’or al Concurs Mundial de Garnatxes. 

El primer pas d’un tast de vins consisteix a observar el color del vi, ja que els tons cromàtics que tinga ens aportarà una informació molt valuosa en este sector: l’edat. “El color és un paràmetre que indica en quin estat de vida es troba el vi. En vins blancs joves, les tonalitats són més transparents i pàl·lides. I a mesura que la seua edat avança, els colors poden ser més daurats, fins a arribar als tons ataronjats que significa que el vi ja s’està oxidant, i, per tant, a punt de morir”, detalla l’enòloga.

La matriu dels vins està formada per molècules volàtils i no volàtils. Les primeres són les encarregades d’incrementar la intensitat aromàtica, que s’aconsegueix amb aquell simple gest de remoure la copa i olorar. Els aromes estan classificats en diferents categories: els primaris, que provenen de la varietat del raïm i corresponen, en el cas del vi degustat, a les fruites blanques com la pera o la maçana; els secundaris es produeixen durant la fermentació alcohòlica, i el cas de L’Avi Arrufí denota olors a mantega o brioix; i els terciaris, que s’aconsegueixen segons el tipus de criança que haja fet el vi, i acostumen a ser més torrats, més fumats, i en este cas, es detecten punts d’avellanes o ameles torrades. 

La part degustativa és l’última fase per tastar un vi: beure’l. Tal com passa amb els menjars, segons indica Borrull, “a la llengua es troben diferents punts tàctils que permeten diferenciar els sabors que podem trobar en els vins. A la punta notarem si són dolços o salats; als laterals, la seua acidesa; i al final de la llengua, l’amargor, la part del cos i l’estructura del vi”. En esta fase també es troba la part retronasal que suposa aspirar aire amb el vi a la boca i això et permet apreciar els aromes que té els vins. 

Diferenciar les aromes o els sabors no és feina d’un dia. Per això l’enòloga del Celler Piñol anima a tothom a tastar vins, ja que a poc a poc anirà descobrint com apreciar les olors o els gustos. I este és un dels objectius també de la iniciativa, que la gent, ara que està a casa confinada, s’engresque a tastar vins i a comprovar si perceben les característiques que descriuen en els vins proposats. 

 
 

 

El Celler Piñol és una empresa familiar que porta quatre generacions al capdavant de l’empresa situada a uns 400 metres d’altitud al terme municipal de Batea. L’avi Arrufí, un pagès que tenia estima per la terra i les vinyes, va ser qui va iniciar el negoci als anys 20 quan va començar a elaborar un vi amb el raïm de la seua pròpia finca. Es va fundar l’any 1940 i quatre generacions més tard, és el seu besnet Juanjo Galcera Piñol, enòleg i actual gerent del celler, qui continua el seu llegat, però incorporant tecnologies modernes per innovar i ser pioners dins del sector. Més de 85 hectàrees formen les finques del celler que aposta per elaborar vins amb varietats locals que expressen les característiques i personalitat de la Terra Alta, així com reconèixer l’esforç dels seus avantpassats i d’aquí alguns dels noms dels seus vins.  

Sota la DO Terra Alta, actualment elaboren sis vins negres, un rosat, quatre blancs i dos vins dolços, tots produïts sense l’ús d’herbicides ni sistèmics, és a dir, de manera ecològica. Garnatxes blanques i negres, la Carinyena o el Morenillo són algunes de les varietats autòctones per les quals aposten, ja que són de les més arrelades al territori. Tretze vins, alguns dels quals premiats en tasts internacionals i presents en guies víniques del mon. L’Enoturisme també és una de les apostes del celler, que disposa de quatre apartaments per gaudir d’una experiència completa sobre la cultura del vi, en què pots gaudir d’una visita guiada a les bodegues del celler i d’un tast de vins comentat per la mateixa Cristina Borrull.

Cada divendres proposaran un tast de vi diferent que podeu trobar al seu perfil de Facebook o Instragram. 

Aquí el contingut del vídeo del  tast de vins

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 3 =

Últimes notícies