HomeSocietatEl Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument a la Batalla de l'Ebre...

El Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument a la Batalla de l’Ebre presenta un recurs per aturar la retirada

El Col·lectiu per a la Reinterpretació del Monument a la Batalla de l’Ebre, el Corembe, demana a l’Ajuntament que suspengui cautelarment la llicència d’obres per retirar el monòlit que va ser atorgada el passat mes de febrer al departament de Justícia. Fonts municipals confirmen que l’escrit ja els hi ha arribat. Aquesta associació formada per membres de diferents àmbits de la societat tortosina argumenta la falta de competències de la Generalitat per retirar un monument que es propietat de l’Estat o la falta de competència de la mateixa empresa pública que fa l’adjudicació dels treballs.

Es tracta del Centre d’Iniciatives per la Reinserció, una empresa pública del departament de Justícia dedicada a la reinserció laboral i formativa dels interns de les presons catalanes. Però que va adjudicar el passat 5 de febrer les obres de desmuntatge per 202.000 euros. El recurs del Corembe també s’empara en la llei estatal de memòria històrica, la qual ordena retirar de l’espai públic tota la simbologia franquista. Diuen que la llei no dona competències a la Generalitat per retirar monuments d’altres administracions i invoquen l’article 15.2, que protegeix aquells monuments en els que concorren elements artístics.

De fet també argumenten que la retirada del monument violaria l’article 46 de la Constitució, que protegeix el patrimoni cultural, i els mateixos drets morals de l’autor de l’escultura, Josep Maria Saumells, mort el 1999. Fins i tot, consideren que poden impugnar la junta de govern local extraordinària del 24 de febrer, amb l’únic punt de l’atorgament de la llicència d’obres per retirar el Monument, perquè asseguren que no es va justificar degudament el seu caràcter d’extraordinari.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies