La sala Antoni Garcia del Museu de Tortosa acollirà fins al 31 de març de 2024 L’empremta de Felip Pedrell, una exposició produïda l’any passat pel Museu de la Música de Barcelona per commemorar el centenari de la mort del prestigiós compositor i musicòleg tortosí.
La mostra, inaugurada este dijous, comença a la capital del Baix Ebre la itinerància tot i que el contingut ha estat adaptat a l’espai expositiu que oferix la sala Antoni Garcia, que ha estat pintada tota de negre per a aquesta ocasió.
El piano de la marca August Dassel, fabricat al segle XIX, que va ser propietat del musicòleg i ara de l’Ajuntament de Tortosa, torna a ocupar un lloc destacat en aquesta exposició on els elements multimèdia (vídeo i àudio) tenen un especial protagonisme per explicar la vida, l’obra i la petjada dixada per l’il·lustre músic tortosí, autor de l’òpera Els Pirineus, estrenada en italià al Gran Teatre del Liceu el 1902.
L’empremta de Felip Pedrell destaca l’immens treball que en els camps de la musicologia, la pedagogia, la composició, la crítica i l’edició musical va dur a terme el mestre tortosí, treball que en el seu dia no va ser prou valorat ni reconegut. El seu llegat comprèn un total de 231 obres.
La mostra a la vegada destaca el seu mestratge a tota una generació de compositors, alguns dels quals van tenir més èxit i reconeixement que ell com Enric Granados, Isaac Albéniz, Manuel de Falla o Robert Gerhard.
L’entrada a l’exposició és gratuïta i es pot visitar de dimarts a dissabte, de 10 a 13.30 hores i de 16.30 a 18.30 hores i en diumenges i festius, d’11 a 13.30 hores.
A Tortosa, la casa on va nàixer Felip Pedrell, al carrer del Replà, es va ensorrar a principis de 2011 i anys més tard, a la paret mitgera que va quedar al descobert, l’artista Roc Blackblock hi va pintar, per encàrrec de l’Ajuntament, un mural en rècord del músic que va morir a Barcelona el 19 d’agost de 1922.